TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

Biltillverkaren som köptes och sedan såldes av en rysk oligark, och som hyrde in helt nakna modeller till bilsalongsmontrarna på 1970-talet, är på väg att göra comeback med flera nya sportbilar.
Annons

Det är nästan tio år sedan brittiska TVR till slut tvingades ge upp och försvann från bilmarknaden. Märket gjorde sig känt för minst sagt excentriska modeller.

Men nu är märket på väg att göra comeback, och det ska göras med hjälp av mannen som ansvarade för McLaren F1 en gång i tiden – Gordon Murray.

De första nya TVR-modellerna ska rulla av bandet 2017 och ska fokusera på prestanda med V8-motorer, bakhjulsdrift och manuella växellådor – ett recept som inte är alltför vanligt i sportbilsbranschen längre, när allt fler går över till olika typer av automatlådor.

Exakt var V8-motorn ska komma från är oklart men Cosworth ska hjälpa till med utvecklingen och trimningen. Låg tjänstevikt (1,1 ton), en effekt på omkring 450 hästkrafter och välutvecklad aerodynamik ska ge vassa prestanda.

Helgkul: 8 grymma bilreklamfilmer som hamnat i skymundan
Tänk om… 7 bortglömda bilar som borde blivit verklighet

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

Hela TVR köptes av en kund…

1981 köptes TVR av ingenjören Peter Wheeler som tjänat pengar på att leverera specialutrustning till oljeindustrin. Först köpte han själv en TVR, och sedan hela företaget. Han gick bort 2009.

”Det var aldrig tråkigt – man visste aldrig vad som skulle hända!”, sa tidigare marknadschefen för TVR, Ben Samuelson, till Car Magazine efter att Peter Wheeler avlidit.

”Det fanns inga kommittémöten, han var inte så känslig, det fanns inga yogasessioner på jobbet precis… Han var en riktig chef.”

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

…som hatade säkerhetssystem

Krockkuddar och låsningsfria bromsar lyste med sin frånvaro i TVR-modellerna och antisladdsystem var otänkbart. Anledningen var inte att Peter Wheeler var teknikfientlig, utan att han verkligen trodde innerst inne att en bil är säkrast utan ”hängslen”.

”Om någon krockar i en av mina bilar och det är den personens fel kan jag leva med det. Men om vi skulle sätta in en krockkudde i våra bilar och personen ändå omkom skulle jag inte kunna leva med det”, har Peter Wheeler sagt i en intervju med Pistonheads.

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång
Foto: Brian Snelson/Wikimedia/Creative Commons

TVR var för fattiga för att bli först med fyrhjulsdrift

Det dök upp en ny aktieägare hos TVR under 1960-talet. Richard Barnaby ville bygga en fyrhjulsdriven TVR-modell med V8-motor tillsammans med brittiska Ferguson Developments.

TVR byggde ett chassi för en fyrhjulsdriven bil, men kassan ekade tom och Ferguson gick istället till Jensen för att bygga en fyrhjulsdriven bil. Resultatet blev Jensen FF.

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång
Foto: BBC

Så här signerades TVR-modellerna

En del biltillverkare brukar låta sina anställda signera bilarna innan de rullar av tillverkningsbandet. Hos Aston Martin står det till exempel att bilarna är ”handbyggda i England” och även Mercedes-AMG har en särskild plakett på motorerna.

Hos TVR var nivån… lite lägre. När James May köpte en TVR i ett avsnitt av Top Gear fanns en minst sagt annorlunda signatur ritad i tusch på en plywoodplatta i bagageutrymmet.

”Du får helt enkelt inget sådant när du köper en Golf, eller en Ferrari”, sa Jeremy Clarkson.

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

Radikala greppet: Nakna modeller

TVR har varit illa ute många gånger och under 1970-talet försökte sig märket på ett kontroversiellt sätt att få uppmärksamhet på London Motor Show: med helt nakna modeller.

Tricket gav märket en hel del utrymme i medierna och skapade bråk mellan TVR och arrangörerna till mässan, som hotade att stänga av TVR från att återkomma nästa år. Det gjorde förstås bara saken värre.

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

Limlukt och tafflig kvalitet…

Många TVR-modeller hade glasfiberkaross som kunde få interiören att lukta lim. Även i övrigt har flera motortidningar rapporterat om en nästan komisk brist på kvalitet, men den sista modellen fungerade ändå över förväntan när Autocar skulle testa.

”Elhissarna fungerade konsekvent för första gången i min TVR-karriär, med ett ljud och en hastighet som fick mig att tro att de faktiskt kommer fungera längre än de kommande 24 timmarna”, skrev tidningen.

TVR återuppstår – flera nya V8-modeller på gång

…men med mycket charm

Allt det här skapar förstås ett bilmärke som entusiaster älskar. TVR-klubben i England har över 5.000 medlemmar och tillgången på reservdelar är helt okej med tanke på att en del komponenter och många motorer hämtades från andra tillverkare.

Svenska TVR-klubben har 140 medlemmar och det finns i skrivande stund sju bilar till salu på Blocket.

Sportbilsdöden fortsätter – TVR lägger ned
Tre TVR-modeller vi minns – eller glömt…
Annons
Annons
Rulla till toppen