Avslöjad – här är helt nya Alfa Romeo Giulia

Idag onsdag ska nya Alfa Romeo Giulia premiärvisas i Italien men redan under natten läckte de första bilderna ut. Vad tror du – är det här bilen som på allvar kan utmana BMW 3-serie och Audi A4?
Annons

Avslöjad – här är helt nya Alfa Romeo Giulia
Vad tror ni läsare, kan den här modellen utmana BMW 3-serie och Audi A4 på allvar? Foto: Carscoops.com.

Idag onsdag, 24 juni, blir det kalas i Milano. Alfa Romeo firar 105-årsjubileum och det ska bland annat göra genom att premiärvisa nya mellanklassaren Giulia.

Modellen som ska ”rädda Alfa” har utvecklats med internnamnet Projekt 952 och länge har det hävdats att bilen inte skulle få heta Giulia. Men som vi kan se på de korniga bilderna var det bara rökridåer, givetvis ska bilen få ärva det klassiska Alfa-namnet Giulia.

Läs också: Alfa Romeo storsatsar med motorer från Ferrari
Läs också: Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift

Redan våren 2014 avslöjade koncernchefen Sergio Marchionne att Alfa Romeo ska få nya, sportiga motorer – delvis med hjälp från Ferraris ingenjörer. Senare samma år berättade branschtidningen ”Automotive New Europe” (prenumeration krävs) detaljer om de nya motorerna som kommit från leverantörer. Alfa Giulia får i sitt sportigaste utförande en motor som får även BMW M3 att blekna. Tillsammans med Ferrari har man omarbetat den 3,0-liters V6:a som används av Maserati Quattroporte och Ghibli vilket resulterat i en 2,9-liters dubbelturbomotor med toppeffekt kring 480 hk. Räkna med att fyrhjulsdrift är standard med så mycket effekt.

Basmotorn i nya Alfa Giulia blir en ny 2,0-liters rak bensinfyra med turboladdning och MultiAir-ventiler. Motorfamiljen kallas för ”Global Medium Engine” och ska ge en toppeffekt mellan 180–330 hk. Manuell och automat ska erbjudas med antingen bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Givetvis finns det även dieselalternativ och det blir en rak fyra på 2,2 liter som ger mellan 135–210 hk.

Läs också: Alfa Romeos framtidsplaner avslöjade
Läs också: Alfa Romeos produktplan avslöjad – igen

De nya motorerna är en del av den investering på fem miljarder euro från nya företaget FCA, Fiat Chrysler Automobiles NV, som ska lyfta Alfas försäljning till 400.000 bilar 2018. Ett ganska högt satt mål med tanke på att Alfa Romeo sålt lång under 100.000 bilar/år under en lång period, mycket beroende på det magra modellutbudet.

Storleksmässigt lär Giulia vara en relativt stor mellanklassare och därmed hamna någonstans mellan BMW 3-serie och 5-serie. Det återstår förstås att se hur nya Giulia tas emot och om det fortfarande finns ett tillräckligt stort intresse för varumärket hos bilköparna.

Förutom sedanmodellen Giulia jobbar Alfa även med ”Project 949”, en suvmodell i mellanklass (tänk Audi Q5 eller BMW X3) som sannolikt kommer ut på marknaden under senare delen av 2016. Giulia beräknas hamna hos handlarna under första eller andra kvartalet 2016.

 

Missa inte denna läsning:

Alfa Romeo får nya, sportiga motorer – upp till 480 hk

 

Avslöjad – här är helt nya Alfa Romeo Giulia
Enligt Carscoops.com är bilen på bilderna ”värstingen” Quadrifoglio Verde, med fyrhjulsdrift och V6-turbo som ger i närheten av 500 hk. Vad säger du om designen?
Annons
Annons
Rulla till toppen