Nya regler inom EU – lämna passet hemma

Ska du ut på bilsemester i Europa kan det vara läge att skaffa ett nationellt ID-kort, om du inte redan har det. Från och med 1 juli gäller nationellt ID-kort för resor inom hela EU, även Storbritannien där man tidigare krävt pass. Däremot räcker det inte med körkort, det räknas inte som ”giltig resehandling”.
Annons

När man ska ut och resa använder många den gamla regeln 3P: pengar, pass och ”piljett”. Men från och med 1 juli kan du lämna passet hemma, så länge bilsemestern håller sig inom EU:s gränser.

Istället för pass kan man då använda ett så kallat nationellt ID-kort med smidigt format i ungefär samma storlek som körkortet och kreditkort. Apropå körkort så är det värt att påminna om att det formellt sett inte är en godkänd resehandling, även om många nog har rest både långt och länge utan behöva visa upp något annat än körkortet.

Ett nationellt ID-kort kan utfärdas på en passexpedition, vilket i de flesta fall är den närbelägna polisstationen. Nationellt ID-kort är giltigt i fem år och kostar 400 kronor att utfärda, normalt tar det fem arbetsdagar att tillverka ID-kortet. Ett godkänt ID-kort krävs, exempelvis ett svenskt körkort. Pass är lite billigare, 350 kronor.

Skillnaden mot förut är att inom passunionen Schengenzonen har man inte behövt pass för att passera de inre gränserna. Däremot har det ändå krävts giltig resehandling (= pass eller ID-kort), i praktiken oftast efterfrågade av hotellpersonal (körkort accepteras som regel inte). Från och med 1 juli är dock nationellt identitetskort godkänt som giltig resehandling och det gäller för hela EU, även Storbritannien (inklusive Skottland) och Irland (som alla tre är utanför Schengenzonen).

Nästan alla länder inom EU utfärdar nationellt ID-kort till sina medborgare men det sker inte i Danmark, Storbritannien och Irland. EU består idag av 28 länder, en karta över dessa får du som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Länder som inte ingår i EU är Norge och Schweiz samt ”mikrostaterna” Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Schweiz godkänner nationellt ID-kort för inresa då man ingår i Schengenavtalet. Av mikrostaterna är det endast Monaco som har hamn och där ansvarar Frankrike för passkontrollen. Pass är inget krav i Monaco, ID-kort räcker.

För nordiska medborgare gäller dock den nordiska passunionen, vilket gör att vi svenskar kan resa eller bo på hotell utan pass i Danmark, Finland, Island, Norge och Färöarna. Grönland och Svalbard ingår inte i nordiska passunionen.

Turkiet är ett resmål för många i sommar men EU-ansökan behandlas fortfarande och därför behövs pass för inresa.

Ska dina vänner eller släktingar ut och semestra i Europa under sommaren? Tipsa då om de nya reglerna och att passet inte längre behövs i de flesta länder.

 

Missa inte denna läsning:

Lista: Europas konstigaste trafikregler

 

Nya regler inom EU – lämna passet hemma
Behöver du en EU-karta för att dra gränserna? Klicka på bilden ovan för att ladda hem som pdf-dokument.

Följande länder ingår i det gränsfria Schengenområdet:

Belgien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Island
Italien
Lettland
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Malta
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Schweiz
Slovakien
Slovenien
Spanien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Österrike

Annons
Annons
Rulla till toppen