Vi känner på nya Audi A4 – lyxutrustad som Q7

Nya Audi A4 ser onekligen ut som en Audi, men approachen är mer kraftfull och elegant. En läcker detalj är att huven viker sig ner över sidorna och får den i princip samma utrustning som lyxiga Q7. auto motor & sports Erik Trulsson känner på nya Audi A4.
Annons

Hej Erik, du är precis hemkommen från Ingolstadt där du har fått bekanta dig med nya Audi A4. Hur är den?
Ja, om vi börjar med utsidan så är det otvivelaktigt en Audi. En del tycker att modellerna är lite för lika varandra och A4 har fått flera designelement som vi finner på andra nya Audi-modeller. Men precis som tidigare är approachen en kraftfull och elegant mellanklassare. Single Frame-grillen har blivit lite mindre men bredare och kantigare, som på TT och Q7. En läcker grej är att huven viker sig ner över sidorna, så det är inga veck för motorhuven uppe på, utan de löper längs sidolinjerna istället. Den långa och sluttande motorhuven har istället två parallella designveck. I luftintagen framtill finner vi också vertikala vingar, som miniatyrer av dem man kan se på RS-modellerna. Dessa ska bidra till det låga luftmotståndet.

Är det speciellt lågt på nya A4?
Ja, luftmotståndskoefficienten är rekordlåga 0,23 för sedanen. På insidan av ytterbackspeglarna finner vi små veck som ska sänka luftmotstånd och störande vindljud, men sådana tycker jag mig ha sett på olika bilmodeller sedan länge. Koefficienten för Avanten i ultra-version är 0,26. Nya A4 är dessutom upp till 125 kg lättare, 25 mm längre och 16 mm bredare än utgående modell. Hjulbasen har förlängts med 12 mm och kupéutrymmet ska vara det bästa i klassen nu. Bland annat har knäutrymmet baktill vuxit med 23 mm.

Vilka andra förbättringar är du mest imponerad av?
Det mest imponerande är att nya A4 får i princip all cool utrustning som Q7 fått. Alla säkerhetssystem som varnar och bromsar för gående och cyklister. Dessutom TFT-skärmen i instrumentklustret, Viritual Cockpit.

Officiell: Audi A4 – 10 fakta om helt nya modellen
Audi A5 kommer strax efter A4 – så kan den se ut
Vi känner på nya Audi A4 – lyxutrustad som Q7
Inredningen i A4 är helt ny och påminner mycket som den vi nyss fått se lyxsuven Audi Q7.

Hur ser det ut under huven?
Man kommer att erbjuda tre TFSI-motorer och fyra TDI. Överlag kommer motorerna att vara 25 procent starkare och 21 procent snålare än dagens. Kraftspannet sträcker sig från 150 till 272 hästkrafter. Den snålaste versionen blir 2,0 TDI ultra som klarar en ECE-km på 95 gram koldioxid som sedan, Avanten gör det på 99 gram per km. A4 Avant kommer även som gasversionen g-tron år 2016.
Vad gäller växellådor är det slut med Multitronic, och alla kommer att ha en sexväxlad manuell låda som standard och en sjuväxlad S-tronic som tillval. Förutom 3,0 TDI som får en åttaväxlad automat med enkelkoppling. Alla lådor får frirullningsfunktion.

Berätta lite om inredningen!
Den är helt ny och påminner mycket som den i Q7, med en ganska låg och bred panel. Luftutblåsen flyter över hela panelen och man kan välja en soft inställning på klimatanläggningen så att det kommer ut luft längs hela vägen för att inte rikta hårda luftströmmar mot de åkande. I mitten står en skärm som inte går att fälla undan. Under den finner vi en display för klimatanläggningen trots att vreden också har små inbyggda displayer, som i Audi TT. MMI-vredet är placerat framför växelväljaren på automatväxlade bilar, men bakom växelspaken på manuellt växlade. Detta för att man ska kunna vila handen på ett naturligt sätt när man använder vredet. MMI-vredet är det nya med en stor pekplatta ovanpå och två knappar som har liknande funktioner som på en datormus. Vi finner fortfarande volymvredet nere till höger på konsolen. Innerbackspegelns glas går ända ut till kanterna nu, som på vissa Volvo-modeller.

Audi avslutar produktionen av RS 4 Avant, RS 5 och RS 5 Cabriolet
Vi känner på nya Audi A4 – lyxutrustad som Q7
Det häftigaste med nya A4 är att man kan ha en app som kan styra många av bilens funktioner, som på en Tesla.

Vad kommer det att finnas för ljudanläggningar?
A4 får precis som Q7 det Audi kallar för 3D-ljud. Värstinganläggningen kommer från Bang & Olufsen och har hela 19 högtalare. Men man kan även få 3D-effekten med Bose-anläggningen. Och med tanke på att ljudnivån för vindbrus nästan vara nere på samma nivåer som för A8, kan detta bli en mycket trevlig mellanklassare att vistas i längre stunder.

Vad är den fetaste tekniken med nya A4?
Det ballaste är nog att man kan ha en app som kan styra många av bilens funktioner, som på en Tesla. Du kan låsa, låsa upp bilen, se var den står parkerad, kolla hur mycket bränsle det finns kvar och bäst av allt, aktivera och avaktivera motor- och kupévärmare. Allt från din smartphone. Under mittarmstödet finns det en induktionsladdare till smartphones, och eftersom det inte är så många telefoner som stödjer detta än har Audi ett mobilskal som passar de flesta populära modeller som gör att telefonen kan induktionsladdas. Alla interiörljus är LED som standard. Till bilen kommer det att erbjudas två läsplattor, en avancerad med massor av funktioner och en enklare för barnen att se på film på. Plattorna är speciellt utvecklade för att passa i bilen och vara krocksäkra.

Något mer du känner att vi borde känna till?
Ja massor. Som att insynsskyddet följer med elbakluckan automatiskt, eller att det finns ett smart förvaringsutrymme under bagagerumsgolvet för lastskenorna. Bakluckan går att öppna med en sådan där fotsvepning. Utöver standardstolarna kan man välja sportstolar eller stolar med ventilation. A4 kommer även få adaptiv fjädring. Och då är det inte magnetic ride utan ett system med oljeventil till dämparna. Man kan välja multifunktionsratt i två steg efter hur mycket knappar man vill ha i den. Ratten som sitter i visningsbilen med S-line är riktigt läcker, sportig men ändå smal och greppvänlig.

Annons
Annons
Rulla till toppen