Vänta nu – är Jeep störst i Sverige på fyrhjulsdrift?

Nu behöver vi läsarnas hjälp för att tolka skrytandet i senaste pressmeddelandet.
Annons

Jeep har lanserat flera nya modeller och växer snabbt på den svenska marknaden – försäljningen ökade med 74 procent, från 251 till 437 bilar, under januari till maj jämfört med samma period förra året.

Det uppmärksammar Jeep med att skicka ut ett pressmeddelande där det står att märket nu är ”största 4×4-märket i Sverige”. Läser vi lite noggrannare står dock att Jeep är ”Sveriges största bilföretag med renodlade 4×4-suvar”.

Jeep Renegade ska utmana Nissan Juke
Vi börjar med första påståendet: Är Jeep verkligen största 4×4-märket i Sverige?

Allt beror förstås på vad som räknas in under begreppet ”4×4”. Om vi pratar om bilar som på ett eller annat sätt är fyrhjulsdrivna stämmer det verkligen inte. Som jämförelse sålde Volkswagen nästan 19.000 fyrhjulsdrivna bilar under hela 2014.

Men om begreppet istället ska tolkas som bilmodeller med permanent fyrhjulsdrift kanske det stämmer bättre? Jo, men då ska också nämnas att Jeep säljer vissa bilmodeller med enbart framhjulsdrift…

Nästan en miljon Jeep och Dodge återkallas
Jeep Cherokee redo att levereras – trots strul
Okej, men det andra påståendet då?

Jeep ska alltså vara det största bilföretaget i Sverige med renodlade, fyrhjulsdrivna suvar. Frågan blir då: vilka andra biltillverkare finns representerade i Sverige som enbart säljer renodlade, fyrhjulsdrivna suvar? Land Rover har till exempel flera modeller med framhjulsdrift. 

auto motor & sport har sökt Jeep för en kommentar men inte fått något svar. Kanske kan läsarna hjälpa till att reda ut begreppen – vilka andra biltillverkare finns i Sverige med enbart fyrhjulsdrivna suvar…?

Här byggs Jeep Renegade – gå in fabriken med Google Maps

Hela pressmeddelandet från Jeep

Supersuccé för Jeep – nu största 4×4-märket i Sverige

Svenskarna vill ha Jeep. Nu är den ikoniska tillverkaren Sveriges största bilföretag med renodlade 4×4-suvar. Försäljningen ökar sex månader i rad och gör Jeep till Sveriges snabbaste växande bilföretag – totalt har försäljningen ökat med 74 procent hittills i år.

• Jeep ökade försäljningen med 74 procent under januari till maj, jämfört med samma period förra året.
• Ökad försäljning sex månader i följd.
• Mest populära 4×4-märket i Sverige.
• Nya Jeep Renegade gör succé.
• Mer än en miljon bilar globalt förra året.

74 procent. Så mycket har Jeeps försäljning vuxit hittills i år – och med en försäljning som ökat hela sex månader i följd är Jeep numera inte bara Sveriges mest växande biltillverkare, utan också till landets allra mest populära biltillverkare med renodlade 4×4-suvar.

– Jeep tillverkar bilar som passar det svenska marknaden. Rejäla, praktiska och har en fyrhjulsdrift som ger överlägsen framkomlighet. Det är mycket glädjande att försäljningen fortsätter att öka och att Jeep nu är det största renodlade 4×4-märket i hela Sverige, säger Stefan Trued, Sales Director för FCA Group Sweden.

Fram till juni månad har 437 Jeep-bilar registrerats i Sverige, vilket är fler bilar än någon annan tillverkare av renodlade 4×4-suvar har registrerat.

Allra bäst säljer helt nya Jeep Renegade som lanserades i januari, tätt följd av lyxiga Jeep Grand Cherokee, nydanande Jeep Cherokee och ikoniska Jeep Wrangler.

Även 2014 innebär att rekordår för Jeep både i Sverige och globalt. I Sverige ökade försäljningen med hela 99 procent och globalt sett såldes mer än en miljon Jeep-bilar. Och med de fortsatta försäljningsframgångarna väntas 2015 bli ytterligare ett rekordår – vilket i så fall blir det sjätte året i rad med ökad försäljning för Jeep globalt.

Nja, Volkswagen – ser nya Passat verkligen ut så här?
Nej, Volkswagen har inte döpt specialversionen av Amarok till fel namn

Här svarar Jeep: ”En referens till Land Rover”

I det här uttalandet hänvisade Jeep till konkurrenten Land Rover, skriver Bjarne Petersen, pr-chef på svenska Fiat Chrysler Automobiles.

”Det här uttalandet var egentligen en referens till Land Rover, men vår avsikt var inte att nämna en konkurrent i pressreleasen. Land Rover och Jeep är enligt mig de enda två bilmärkena som specifikt riktat in sig på att producera den här typen av suvar som är kapabla att ta sig fram i mycket svår terräng. Det är det vi kallar Trail Rated”, skriver han i ett mejlsvar till auto motor & sport.

I juni slog Jeep ett nytt försäljningsrekord på 150 bilar, vilket är 49 bilar mer än konkurrenten Land Rover. För hela perioden januari–juni 2015 registrerades 587 Jeep, mot 517 Land Rover.

Annons
Annons
Rulla till toppen