Volkswagens offensiv: Fyra helt nya suvar på gång

Det är suvar som gäller, även hos Volkswagen. Under de kommande åren lanseras inte mindre än fyra helt nya suvmodeller.
Annons

Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket försäljningen av suvar och crossoverbilar kan öka. Allt fler bilköpare vill ha en suv, och den här ökningen sker på bekostnad av små familjebussar och mellanklassbilar.

Hos Audi är suvarna en mycket viktig del i att öka försäljningen till två miljoner bilar 2020, och på så sätt passera BMW – om fem år ska var tredje Audimodell som säljs i världen vara en suv.

Även hos Volkswagen satsar cheferna stort på den populära biltypen. Faktum är att Volkswagen bara har två suvar i programmet, Tiguan och Touareg, och med tanke på hur snabbt segmentet växer är det bråttom att lansera fler modeller i olika storleksklasser. Car Advice har sammanfattat de senaste uppgifterna om Volkswagens nya suvar.

Audis smarta plan: Ska köra om BMW med fler suvar
Suvar säljer som aldrig förr – här är klasserna som backar
Volkswagens offensiv: Fyra helt nya suvar på gång
Precis som Volkswagen Golf och många andra modeller bygger nästa Volkswagen Tiguan på koncernens MQB-plattform. Eventuellt kommer den också som laddhybrid. Så här skulle den kunna se ut. Illustration: Schulte Design

Först ut är Volkswagen Tiguan som kommer i ny upplaga 2016. Den visas dock upp redan i höst. För första gången kan köparna få en Tiguan med antingen fem eller sju sittplatser – därmed växer modellen en hel del på längden för att alla ska få plats.

Spionbilder: Volkswagen Tiguan blir större och lättare
Volkswagen Tiguan närmar sig – första illustrationerna
Volkswagens offensiv: Fyra helt nya suvar på gång
Volkswagen Up kommer snart som suv i form av nya Taigun. Den har visats upp som konceptbil flera gånger.

Det är framför allt den lilla suv-klassen som växer, med nya utmanare som Mazda CX-3, Honda HR-V, Jeep Renegade och Fiat 500X. Här ska Volkswagen erbjuda en suv som redan visats upp i konceptform (med namnet Taigun) men som ännu inte presenterats officiellt.

Volkswagen utmanar med Taigun
Bildalbum: Kolla in Volkswagen Taigun
Volkswagens offensiv: Fyra helt nya suvar på gång
För suv-köpare som inte är ute efter stora utrymmen för familjen utan snarare vill ha läcker coupédesign kommer snart en ny Volkswagensuv, kanske med namnet Cross Coupé. Här är konceptbilen som visades upp tidigare i år.

Som om det inte vore nog med en ny Tiguan och en ny, mindre suv har Volkswagen också planer på en helt ny modell mellan Tiguan och den större Touareg. Den blir lyxigare och sportigare än Tiguan. Volkswagen har redan smygvisat ungefär hur den kommer se ut i form av flera konceptbilar de senaste åren, bland annat Cross Coupé från Shanghaisalongen 2013 och Cross Coupé GTE från Detroitsalongen 2015.

Volkswagen Cross Coupe GTE visar nytt designspråk
Volkswagen Cross Coupé – drar bara 1,8 l/100 km
Volkswagens offensiv: Fyra helt nya suvar på gång
Volkswagenkoncernen satsar enorma summor på den nya Volvo XC90-utmanaren som ska byggas i USA.

Allra högst upp bland Volkswagens suvar kommer en helt ny modell som hittills gått under namnet CrossBlue. Den blir sjusitsig och ännu större än Touareg. Tanken här är främst att locka amerikanska suv-köpare från konkurrenter som Volvo XC90, och CrossBlue kommer också som laddhybrid där bilen kan köras drygt tre mil på eldrift.

Volkswagen CrossBlue – en sjusitsig bjässe
Volkswagen satsar sju miljarder på XC90-utmanare
Annons
Annons
Rulla till toppen