Så många misslyckas med enkla regeln i rondellen

Uselt resultat för svenska bilister i ny undersökning: 42 procent struntar helt i att blinka i rondellen.
Annons

Så många misslyckas med enkla regeln i rondellen
Här gäller det att blinka, annars kan du tvingas betala böter eller orsaka en olycka.

När du kör ut ur en rondell måste du blinka – men hela fyra av tio bilister struntar blankt i det, visar en undersökning som Motormännen har gjort på 19 orter runt om i Sverige. Totalt kontrollerades 44.000 bilister.

Att blinka när du ska ut ur rondellen är ett enkelt sätt att undvika olyckor och tala om för andra bilister, som är på väg in i rondellen, att du är på väg att svänga ut ur rondellen. Då flyter trafiken bättre. Det finns ingen lag på att blinka när du kör in i rondellen, men det kan underlätta för andra förare.

Läs polisens syrliga inlägg: Så kör du i en rondell
Nya rondellen i Jönköping – "som en Monty Python-film"

Det här resultatet är dåligt, tycker Victoria Elmgren, som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Enligt henne skapar bilister som inte blinkar osäkerhet, förvirring, frustration och ilska.

”Jag tycker det är slarvigt att trafikanter inte använder blinkers vid rondellkörning och jag tror att många inte är medvetna om att de måste använda blinkers när de kör ur en rondell. Tyvärr är det många som kör i invanda mönster och räknar med att alla andra känner till hur man ska köra i rondellen. Är det sedan någon som bryter mönstret är risken stor att en olycka sker”, säger hon i ett pressmeddelande.

Även polisen har märkt många bilister tycker rondellkörning är svårt. I ett syrligt inlägg på Facebook förklarade polisen i Nacka hur rondellkörning går till – och i skrivande stund har inlägget delats över 6.000 gånger.

Reglerna du måste ha koll på: Undvik böter – 10 fakta om körning i rondell alla bilister borde veta
Annons
Annons
Rulla till toppen