Hackerattack – 1,4 miljoner bilar återkallas

För några dagar sedan kunde vi visa hur ett par datorexperter tog trådlös kontroll över en Jeep Cherokee och bland annat kunde koppla bort bromsarna. Nu tvingas Chrysler att återkalla 1,4 miljoner fordon globalt för att förhindra liknande attacker av hackare.
Annons

För en vecka sedan berättade vi hur de två datorexperterna Charlie Miller och Chris Valasek demonstrerade säkerhetsluckor hos Chryslers senaste modeller. Via bilens internetuppkoppling kunde de placera programvara som tog över alla funktioner, inklusive broms och styrning.

Charlie Miller och Chris Valasek har samarbetat med Chrysler för att förbättra säkerheten och förhindra liknande attacker från hackers. Men de två experterna var inte nöjda med Chryslers sätt att hantera problemet och hotade med att offentliggöra programvaran på säkerhetsmässan ”Black Hat” i Las Vegas i början av augusti..

Det var uppenbarligen rätt taktik för Chrysler meddelade i helgen att man ska återkalla 1,4 miljoner bilar globalt. Återkallelsen berör alla de bilar av senaste årsmodellerna som har en 8,4-tums pekskärm och använder sig av Chryslers system för internetuppkoppling, Uconnect. Modellerna är Viper, de flesta pickupmodeller, Jeep Grand Cherokee, Jeep Cherokee, Dodge Durango, Chrysler 200 och 300, Dodge Charger och Dodge Challenger. Även systermodeller som Fiat Freemont ingår (med navigation).

Chrysler hävdar att liknande hackerattacker som Charlie Miller och Chris Valasek visat är osannolika och det finns heller inga exempel på att sådant ska ha skett. Hur många svenska bilägare som ska få sina bilar åtgärdade är inte känt.

Charlie Miller och Chris Valasek har under flera år arbetat med att få upp medvetenheten hos bilindustrin och konsumenter för de risker som finns när bilar är uppkopplade mot internet. För ett par år sedan hackade de sig in i en Toyota Prius för att visa hur dålig säkerheten är.

 

Missa inte denna läsning:

Prylen som kan hacka din bil för 150 kronor

 

Annons
Annons
Rulla till toppen