BMW ska visa ny dieselmotor med FYRA turbo

Siktar på att köra ifrån Audi med bättre respons, mer effekt och mer vridmoment.
Annons

Det räcker inte med tre turboaggregat i dieselmotorerna, anser BMW, som just nu utvecklar en dieselmotor med ytterligare en turbo, enligt uppgifter till Bimmertoday. Den raka, sexcylindriga motorn får alltså fyra turboaggregat och hamnar först i nya 750d. Därefter dyker den förmodligen också upp i X5 M50d, X6 M50d och nästa generation M550d. Fyrhjulsdrift och automatlåda blir standard i samtliga modeller.

James Bond inspirerade BMW till självparkerande bilar

Det finns fortfarande inga tekniska specifikationer för motorn men gissningsvis hamnar effekten på 408 hästkrafter och vridmomentet på omkring 800 Nm. Det är en rejäl ökning jämfört med dagens trippelturbodiesel som har 381 hästar och 740 Nm.

Precis som Audi har BMW börjat experimentera med elektriska turboaggregat. Den främsta fördelen är att responsen blir betydligt snabbare än i konventionella turboaggregat. En inte alltför vild gissning är att åtminstone en av fyra turbo laddar elektriskt för att förbättra gasresponsen vid låga varv. De övriga aggregaten tar vid på högre varv.

Förra året presenterade Audi en V6-dieselmotor med dubbla turbo, där det mindre aggregatet får hjälp av en elmotor för att förbättra responsen. Motorn ger 385 hästkrafter och 750 Nm.

Nya BMW 7-serien – äntligen officiell med fakta och bilder
Nya BMW 7-serie får hifi-ljud från Bowers & Wilkins
Annons
Annons
Rulla till toppen