Nya Top Gear får rekordbudget – 2,2 miljarder

Det var inte bara en häftig lön som lockade Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond till Amazon. Deras nya motorprogram får en rekordbudget på 2,2 miljarder kronor, det dyraste någonsin för en brittisk tv-show. Dessutom utlovas trion "full frihet" och slipper vara politiskt korrekta, som hos BBC.
Annons

Den tidigare producenten för tv-programmet ”Top Gear”, Andy Wilman har sagt upp sig och följer istället med Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond till Amazon för att göra en ny tv-show. Till tidningen Broadcast sa han att det finns tre starka anledningar till att välja Amazon framför Netflix och andra intressenter:

”Pengar, frihet och kärleken till kvalitet. De tre sakerna var det som var attraktivt. Programmet har fått en riktigt bra budget”, berättade Andy Wilman.

Några belopp nämndes inte men under helgen har det kommit nya uppgifter som cirkulerat i brittisk media. Stämmer dessa innebär det att den nya tv-showen – som ännu inte har något namn – blir en av de mest påkostade någonsin som producerats i Storbritannien. Varje avsnitt har fått en budget på 4,5 miljoner pund (61 miljoner kronor) och eftersom Amazon beställt 36 avsnitt av den gamla Top Gear-trion innebär det en sammanlagd budget på 2,2 miljarder kronor.

Enligt Andy Wilman förhandlade man med Netflix och ytterligare några amerikanska intressenter, liksom ITV. Men man valde Amazon eftersom de erbjöd stor budget, inga bilannonser (= inga hänsyn) och en total redaktionell frihet. Uppbrottet från BBC var inte planerat men enligt Andy Wilman är man mycket nöjda med de villkor Amazon erbjuder. ”Alla tjänar på det här, nu blir det två stora bilprogram,” säger Wilman.

Varje avsnitt blir cirka en timme långt och ska sändas samtidigt i Storbritannien, USA och Tyskland. Arbetet pågår men de första avsnitten sänds först under hösten 2016. Till skillnad från andra streamingtjänster ska det inte gå att se en hel säsong direkt, utan avsnitten portioneras ut ett och ett. Någon ”Stig” ska man inte ha med i nya serien och producenterna letar nu efter en ny testbana där actionscenerna kan spelas in.

 

Missa inte denna läsning:

Producenten avslöjar fler detaljer om ”nya Top Gear”

 

Nya Top Gear får rekordbudget – 2,2 miljarder
Andy Wilman lyfte Top Gear, med hjälp av bland andra Jeremy Clarkson, från ett småtråkigt konsumentprogram till en världssuccé. Foto: BBC
Annons
Annons
Rulla till toppen