Aston Martin Lagonda kostar som åtta Mercedes

Är den nya supersedanen verkligen värd sju miljoner kronor mer än Rapide, som den baseras på?
Annons

Aston Martin har lanserat en superlyxig sedanmodell som ska locka kunder i Mellanöstern, men nu verkar det som att modellen faktiskt också ska säljas i Europa. Prislappen ligger enligt Autocar på 9,3 miljoner kronor.

Jag skriver det igen: 9,3 MILJONER KRONOR.

Aston Martin Lagonda är en superlyxig sedanmodell – som du inte kan köpa

För att sätta i perspektiv hur mycket pengar det faktiskt är kommer här en liten lista på konkurrenter som Aston Martins styrelsebossar uppenbarligen anser sig kunna ta mer betalt än.

• Aston Martin Lagonda ska kosta dubbelt så mycket som den långa versionen av Rolls-Royce Phantom (dock i grundutförande, och Rolls-Royce-kunderna kryssar gärna på sig ytterligare några miljoner i tillvalslistan).

• 9,3 miljoner får en Bentley Mulsanne att framstå som en simpel, massproducerad folkbil med sitt inköpspris på 2,8 miljoner.

• Mercedes S-klass kan knappast beskrivas som påvert utrustad men du får ÅTTA stycken Mercedes S 500 L, som i mångt och mycket är en betydligt modernare bil, för samma pris som en Lagonda.

Aston Martin Lagonda – kolla in de första officiella bilderna
Aston Martin Lagonda kostar som åtta Mercedes
Tittar vi bara på specifikationerna är nya Lagonda redan frånkörd. Tekniknivån är på ungefär samma nivå som när DB9 lanserades 2004 – Mercedes har alltså lanserat två nya S-klassgenerationer under den tiden – och Lagonda får inte ens en åttastegad automatlåda, som fyrsitsiga modellen Rapide S (på bilden), utan en sexstegad. Men här är det alltså exklusiviteten och varumärket som köparna betalar för.

Missförstå mig inte – Aston Martin har ett fantastiskt varumärke och finns det köpare som är villiga att betala nästan tio miljoner för en extremt exklusiv bil ska de naturligtvis få göra det.

Jag skulle bara vilja smyglyssna på hur diskussionen går hos en köpare som tycker att fyrsitsiga Aston Martin Rapide S för två miljoner – som Lagonda baseras på tekniskt och delar V12-motor med – inte duger.

För de här pengarna får köparna en bil som inte ska tillverkas i mer än 200 exemplar och som toppar 330 km/h. En annan anledning till att den är så dyr är att exteriörpanelerna tillverkas i kolfiber.

Aston Martin Lagondas usla kvalitet: "Monumental flopp"
Aston Martin Lagonda kostar som åtta Mercedes
Förra gången Aston Martin lanserade en bil med namnet Lagonda var på 1970-talet och det slutade i totalflopp. Bilen hade mycket ny teknik vilket slutade med enorma kvalitetsproblem. Det misstaget tänker Aston Martin inte göra om: nya Lagonda har bland annat testkörts 2.200 mil i Oman där den ska hitta många köpare.
 Läs också: 10 lyxbilsfakta som får dig att gå i totalspinn
Annons
Annons
Rulla till toppen