Trots siffrorna: ”Tycker polisen gör ett bra jobb”

Det finns ett enkelt knep som alla borde ta till för att undvika bilinbrott, avslöjar polisen.
Annons

Så många bilbrott sker i din kommun

Klicka i kartan för att se antalet bilbrott. Du kan också zooma med knapparna och söka fram din kommun i sökrutan.

Den här kartan visar antalet bilstölder och bilinbrott per 100.000 invånare för perioden januari–juni 2015. Källa: Brottsförebyggande rådet
Öppna kartan i nytt fönster

Läs mer om hur vi gjorde kartan

Det är Västkusten och Skåne som är värst drabbat i Sverige av bilinbrott och bilstölder. Det visar vår interaktiva karta där du själv kan se läget i din kommun.

Men trots de höga siffrorna är det ytterst få bilbrott som klaras upp. Förra året var uppklarningsprocenten för bilstölder fem procent och för bilinbrott bara en procent, enligt uppgifter från Brottsförebyggande rådet.

Ändå gör polisen ett bra jobb – åtminstone enligt Torbjörn Serrander, som är utredare på Larmtjänst.

”Ja, generellt tycker jag det. Den här brottsligheten är väldigt svår att komma åt. De här ligorna åker på särskilda rutter under en begränsad tid och försvinner sedan. Det gäller att hitta dem vid rätt tillfälle när de gör brotten. Polisen har hittat mycket gods men får inte alltid tag i gärningsmännen”, säger han till auto motor & sport.

Enligt honom har polisen nyligen stoppat en liga som låg bakom extremt många bilbrott i Stockholm, till ett värde av flera miljoner kronor.

Unik karta: Här sker bilinbrotten – kolla läget i din kommun

Märk dina prylar

Om du blir utsatt för bilinbrott och blir av med teknikprylar gäller det att beskriva dem så noggrant som möjligt, med serienummer, för att polisen ska ha en chans att spåra dem.

”Turister som blir av med grejer har ofta svårt att beskriva dem på ett bra sätt. När vi går igenom vad som blivit stulet, med serienummer och allt, är det inte så vanligt att vi får detaljerad information. Det är mer allmänt beskrivt, typ ’en iPad'”, säger Anders Börjesson på polisen.

Turistområdena väldigt hårt drabbade

Att läget är så illa i Göteborg kan bero på att det är en turiststad, enligt Anders Börjesson, som är polisintendent och chef för lokalpolisområde Göteborg City.

”Om jag får spåna fritt tror jag det är för att Göteborg är en storstad med många evenemang, vi har E6:an som går genom hela Västsverige och närheten till turiststråken. Där är parkeringsplatserna väldigt hårt drabbade.”

Enligt honom finns ett enkelt knep för att minska risken för bilinbrott.

”Folk måste förstå att de inte kan lämna sina värdesaker på det sättet i bilen som de gör idag. Man ställer bilen och har ingen annan möjlighet än att lämna sakerna i bilen. Datorer och annan teknik är ofta lätta att sälja vidare. Det går på bara några minuter att slå in rutan och ta prylarna.”

Polisen: ”Vi räcker inte till”

• Är det specialiserade ligor som gör bilinbrotten?
”Vi vet flera personer som specialiserat sig på detta. Vi har vissa uppgifter på att det finns ligor men vi har inga bevis för att det skulle vara jätteorganiserat. Det är hyfsat få personer som står för många av de här brotten. När de häktas märker man direkt att siffrorna går ned.”

• Men att utreda bilinbrotten tar för mycket resurser?
”Ja, vi räcker inte riktigt till för att utreda bilbrott så vi satsar på att försöka förebygga så mycket det går. Det blir för resurskrävande att försöka utreda men vi utreder förstås det vi kan. Det är väldigt svårt utan vittnesuppgifter men det händer till exempel att folk filmar och då försöker vi självklart göra vad vi kan.”


Unik karta: Här sker bilinbrotten – kolla läget i din kommun
Annons
Annons
Rulla till toppen