Skattehöjningen: ”Ett stort svek mot Sveriges bilister”

Regeringen föreslår nya skattehöjningar på bensin och diesel. Med moms på den höjda skatten blir bensinen 60 öre dyrare per liter och dieseln blir 66 öre dyrare. "Socialdemokraterna lovade att inte höja drivmedelsskatterna, nu gör man det för andra gången. Det tycker vi är fel", säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.
Annons

Skattehöjningen:
Sveriges bilister ska betala skatt som täcker kostnaderna för bilismen, men vi betalar dubbelt så mycket. Det är mycket provocerande, säger Fredrik Daveby, vd Motormännen.

Regeringen aviserade på måndagen nya skattehöjningar på bensin och diesel. Bensinskatten ska höjas med 48 öre litern och diesel med 53 öre litern. Med moms på den höjda skatten blir bensinen nästan 60 öre dyrare per liter och dieseln blir 66 öre dyrare litern redan till årsskiftet.

”Detta är ett stort svek mot Sveriges bilister att än en gång höja skatten på drivmedel. Socialdemokraterna lovade innan valet att man inte skulle höja drivmedelsskatterna, nu gör man det för andra gången på kort tid. Det tycker vi på Motormännen är fel väg att gå om man vill se hela Sverige leva,” säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Enligt regerigen är höjningarna nödvändiga för att finansiera de reformer som behövs, dels för att ”skapa möjligheter att finansiera satsningar inom försvaret” och dels för att stärka ”skattesystemets miljöstyrande effekt”.

Nyligen kunde kom en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som konstaterar att personbilstrafiken är kraftigt överbeskattad. En bilist betalar ungefär dubbelt så mycket jämfört med de samhällsekonomiska kostnader som den ger upphov till i form av miljöpåverkan, vägslitage och olyckor.

”Sveriges bilister ska betala skatt som täcker kostnaderna för bilismen, men idag betalar vi dubbelt så mycket. Och nu vill regeringen återigen höja beskattningen på bilisterna. Ska regeringen trippelbeskatta Sveriges bilister innan de blir nöjda? Det kan vi inte acceptera,” säger Fredrik Daveby.

Försättningarna för att ta sig till arbete, skola och annan samhällsservice ser mycket olika ut runtom i Sverige.

”En sådan här höjning drabbar främst dem som bor på landsbygden och inte har något alternativ till bilen. Ju längre bort från tunnelbanan man bor, desto hårdare slår regeringens förslag. Men man får inte glömma att bilen även är en nödvändighet för många i städerna och de drabbas också av det här orättvisa förslaget,” avslutar Fredrik Daveby.

Vad tycker ni läsare om skattehöjningen? Är det ett svek eller motiverat för att finansiera andra satsningar? Fältet för kommentarer står till ert förfogande.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen