Fem sätt att undvika nätbedrägeri

Nätbedrägeri har blivit ett av de vanligaste vardagsbrotten, något som vi alla kan råka ut för. Men det finns metoder att avslöja bedragarna och du behöver upptäcka tecknen innan det är för sent. Förra året anmäldes 155.000 bedrägeribrott – här är fem sätt att undvika att bli lurad.
Annons

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
Så här kan en ”bilvärdering” se ut. Vad man förmodligen inte upptäcker så lätt är att tjänsten kostar 88 euro.

Antalet bedrägerier ökar för vart år som går och det finns två goda anledningar: det är i stort sett riskfritt och extremt lönsamt. 90 procent av alla bedrägerier sker idag på nätet. Förra året anmäldes 155.000 bedrägeribrott men det är förmodligen bara toppen på ett isberg.

Polisen hinner inte utreda och därför får du ta saken i egna händer. Nu menar vi inte att du ska ta ditt baseballträ och besöka bedragarna. Verksamheten bedrivs ibland från utlandet och är uppbyggd för att inte kunna kartläggas. Men det finns några konkreta tips som du bör lägga på minnet för att inte att hamna i bluffarnas nät.

Även om polisen inte hinner utreda alla bedrägerier på nätet är det viktigt att du anmäler. Då ser polisen vilka företag som satt i system att luras och kan vidta åtgärder för att komma åt de största skurkarna. Och du, glöm inte att tipsa dina polare om de här fem sätten att undvika nätbedrägeri!

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
Blocket anstränger sig för att skapa en trygg handel mellan köpare och säljare. Men det finns många bedragare som försöker luras.

1. Skicka inga förskottspengar

Det är tråkigt att behöva vara misstänksam men det är nödvändigt framför datorn. Hittar du en väldigt billig bil på en annonssajt där ägaren kräver snabb förskottsbetalning – var försiktig, det kan vara en bedragare.

Skicka aldrig pengar direkt till någons bankkonto. Även om det ser korrekt ut kan kontot tillhöra en så kallad ”målvakt”, som får en mindre summa för att låna ut sitt konto till bedragaren. Även om målvakten lagförs är han förmodligen i personlig konkurs sedan förut och har inga medel till återbetalning. Behövs handpenning vid en bilaffär bör man använda Blockets Direktbetalning.

Lämna aldrig ifrån dig kortnummer, CCV-kod eller andra uppgifter som finns på dit kreditkort. Och den enkla grundregeln har ni säkert hört förut: ”Om en affär låter för bra, så är den förmodligen det också – det vill säga någon försöker att luras.”

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
Söker man på bilvärdering så dyker den här betalda annonsen upp, ganska högt upp på sidan. Google tjänar alltså pengar på att bilägare luras.

2. Se upp med bilvärdering

Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller bedrägerier på nätet. Bilägare kan till exempel hamna på en sajt som säger sig utföra värderingar på begagnade bilar. Tjänsten verkar vid en hastig titt vara gratis men när du matat in dina uppgifter får du hemsänt en faktura på 300–800 kronor.

På fakturan kan du läsa att fordran går vidare till inkasso och kronofogden om du inte betalar i tid.

Bilvärderingen är bara en täckmantel för att luras. De som betalar fakturan får ofta en till, med förseningsavgift, där företaget påstår att beloppet inte kommit. Bluffarnas taktik går ut på att den som är så dum att han betalar en gång kan säkert betala en andra gång också!

Inkassoföretaget drivs inte sällan av samma företag som sköter ”bilvärderingen”. De hotar med kronofogden och betalningsanmärkning men är rätt tandlösa om du bestrider fordran.

Oavsett sammanhang och avsändare är det alltid viktigt att du snabbt bestrider en felaktig faktura. Själva bestridandet kan vara mycket enkelt: ”Jag bestrider denna faktura då den är felaktig” och kan skickas som mail, fax eller rekommenderat brev.

På samma sätt bestrider du faktura från inkassoföretaget. Om kunden bestrider fakturan måste inkassoföretaget gå vidare till tingsrätten, vilket bluffarna inte törs. Detaljerad information kan du få genom att söka på nätet med orden ”bestrida + faktura”.

Behöver du värdera din bil finns det seriösa aktörer på nätet som till exempel Bilpriser.se som drivs av auktionsföretaget Kvarndammen. Eller så går du in på en annonssajter som Blocket och söker på samma årsmodell och miltal, då får du en hygglig prisbild.

 

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
Se upp med ”vänner” på Facebook som vill låna pengar.

3. Kapade Facebook-konton

En typ av bedrägerier går ut på att hacka sig in på Facebook-konton och be anslutna vänner om pengar för att till exempel betala hyran. Får du en förfrågan måste du alltid ringa och dubbelkolla att allt står rätt till.

När en bedragare använder någon annans identitet kallas det för ”identitetskapning” eller ”identitetsstöld”. Tvärt emot vad många tror är identitetsstöld inte brottsligt, i juridisk mening.

Oavsett hur trovärdig avsändaren ser ut så skicka aldrig iväg uppgifter om ditt bankkonto, inloggningsuppgifter eller kreditkort.

 

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
Ibland kan det komma en faktura för en bilvärdering som aldrig gjorts.

4. Falska fakturor

Att skicka falska fakturor till företag är inget nytt påfund, men det blir allt mera vanligt att även privatpersoner drabbas.

Om fakturan är på ett lägre belopp (sannolikt under 1.000 kronor) är det ett ”försök till bedrägligt beteende” och juridiskt sett inte ett brott – ifall det inte finns speciella omständigheter. En metod är att leta upp regskyltar på en parkering och sedan skicka fakturor på en påstådd bilvärdering till bilägarna.

Falska fakturor drar in miljardbelopp i Sverige varje år.

 

Fem sätt att undvika nätbedrägeri
PayPal missbrukas, tyvärr.

5. Undvik PayPal och check

Många som säljer sin bil på Blocket får sms (ibland mail) där någon erbjuder sig att köpa bilen. Texten brukar vara på engelska.

Betalningen ska ske via PayPal och inte sällan sker första kontakten på fredagen och bilen ska hämtas med lastbil under helgen. Då är inte bankerna öppna och bedragaren har lättare att luras då det är svårt att kontrollera uppgifterna.

Köparen är angelägen om en snabb affär och stressar säljaren att ta ett snabbt beslut. Inte sällan kan tonen bli aggressiv och hotfull.

Tyvärr finns det metoder att tillfälligt få det att se ut som om pengar finns på PayPal-kontot. Men de kan försvinna och då är du skyldig att betala tillbaka, även om du hunnit plocka ut pengarna.

På samma sätt går det att luras med falska checkar. Man ska aldrig acceptera check som betalningsmetod vid bilaffärer. En falsk check som accepterats av banken – och du fått ut dina pengar – kan i efterhand visa sig vara falsk och du blir då skyldig att betala tillbaka pengarna till banken.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen