Aston Martin bekräftar DB11 – visar logo

Nästa år ska Aston Martin presentera nya DB11, efterträdaren till DB9. En spännande bil med ny teknik, en del hämtat från delägaren Mercedes. Designen blir en vidareutveckling av Vanquish och Aston Martin släpper en första bild av emblemet.
Annons

När Aston Martin tog klivet från DB7 till DB9 hoppade man över ”åttan” i modellbeteckningen med motivet att detta var ett så stort tekniksprång att det behövde markeras med två steg.

Samma sak gör Aston Martin med efterträdaren till DB9, som får namnet DB11. Visserligen existerar DB10 i form av ett tiotal bilar som använts under inspelningen av nästa actionrulle med James Bond, ”Spectre”. I vilket skick dessa filmbilar är vet vi inte och det är väl osäkert om de någonsin kommer ut på marknaden.

Aston Martin DB11 ska presenteras nästa år, sannolikt med premiärvisning på Genèvesalongen och en produktionsstart under hösten. Utseendemässigt blir det en design på DB11 som har en tydlig utgångspunkt i DB9. Men plattformen är helt ny och denna arkitektur bildar grund för alla de kommande, nya modellerna. V12-motorn återfinns även i DB11 men blir kraftigt omarbetad och kan längre fram i livscykeln bli turbomatad och få mindre motorvolym. Alternativ i form av V8:or från Mercedes-AMG är också att vänta.

Nya DB11 växer några centimeter på alla håll och får framför allt ett längre axelavstånd som ska förlänga coupén och göra baksätet användbart. Sitta bak i en DB9 är inte något man gärna gör och nya vd:n Andy Palmer vill öka den vardagliga användbarheten hos DB11. Palmer har också slagit näven i bordet och bestämt att DB11 måste få manuell växellåda som alternativ till den åttastegade automaten från ZF. Infotainmentsystem av modern snitt får DB11 från Mercedes, en del av samarbetet och de fem procent som Daimler AG äger av Aston Martin.

Under 2017 kan vi vänta oss att de med längtan efter vindrufs får se Aston Martin DB11 Volante. Efterträdaren till ”lilla” Vantage kommer sannolikt året därpå och under 2019–20120 är det dags för även Aston Martin att erbjuda en suvmodell.

Aston Martin bekräftar DB11 – visar logo
Nya Aston Martin DB11 lånar drag från Vanquish, som kom 2012. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen