Koncernchefen gör en pudel – ”allt ska fram”

Natten till onsdag publicerade Volkswagen en video där koncernchefen Martin Winterkorn ber om ursäkt för dieselfusket. Winterkorn bedyrar att man ska gå till botten med problemet och påpekar att de misstag som "några få har gjort" inte ska misskreditera allt annat arbete inom koncernen. Men hur många kände egentligen till dieselfusket?
Annons

I videoklippet ovan, som publicerades av Volkswagen under natten till onsdag, ber koncernchefen Martin Winterkorn om ursäkt för den felaktiga programvaran. Han berättar bland annat att han vet hur hängivna och ansvarsfulla medarbetarna är i koncernen och påpekar att de misstag som ”några få har gjort” inte ska misskreditera allt annat arbete.

Martin Winterkorn säger ungefär samma sak som i det första pressmeddelandet, nämligen att man ska samarbeta med myndigheterna i USA och har full transparens. ”Allt ska upp på bordet” och det ska utläsas som att vi kan förvänta oss vad som helst, även ett personligt ansvar i form av att styrelsemedlemmar avgår eller att Martin Winterkorn själv tar det yttersta ansvaret och lämnar sitt uppdrag.

De som känner Martin Winterkorn vet att han är fullständigt besatt av alla tekniska detaljer och har en unik bredd i sina mångåriga kunskaper. ”Lite väl klåfingrig” har vi hört flera gånger men samtidigt är det ingen som ifrågasätter den tekniska kompetensen hos Winterkorn.

Hur avgasreningen fungerar och vilka avvägande som gjorts i förhållande till andra tekniska lösningar är förstås väl känt för Winterkorn. Att använda en NOx-fälla istället för den dyrare SCR-reningen med AdBlue-vätska kan ha varit ett sätt att överbrygga några år av teknisk utveckling. Men att medvetet fuska med programmeringen för att få ner bränsleförbrukningen är förstås något helt annat.

Läs alla artiklar om Dieselgate här.

Visste Martin Winterkorn att man fuskade med programvaran? De som svarar nej på frågan kan hävda att koncernchefen är alldeles för erfaren och smart för att äventyra varumärkets trovärdighet. Insatsen är för hög för den lilla vinsten.

Det som pekar mot att den här kunskapen måste varit allmän spridd är att programkoden knappast kan ha varit hemlig för de som arbetar med tekniken. Men testmetoderna är väl kända och risken för upptäckt – eftersom fusket var väldigt finurligt utfört – var liten. Kanske var man helt övertygad om att ingen skulle upptäcka fusket?

Det återstår att se hur många det var som egentligen kände till den programvara som fuskade fram de låga NOx-utsläppen. Vi har hittills bara sett början på dieselskandalen och en del bedömare hävdar att det här kan skaka Volkswagen i grunden och kanske leda till en så ansträngd ekonomi att produktutveckling och företagets framtid står på spel.

Läs mer om Dieselgate

Annons
Annons
Rulla till toppen