Volkswagen: ”Caddy står på paus – inte stoppad”

Volkswagen Sverige avvisar påståendet att försäljningen av transportbilen Caddy stoppats. Försäljningen fortsätter men de Caddy som är på väg att levereras ”står på paus” tills de fått den uppdaterade programvaran till dieselmotorernas styrprogram.
Annons

De av er som inte nyligen vaknade upp efter två veckors koma känner förstås till Volkswagen-skandalen. Bilar ur VW Group (VW, Audi, Seat och Skoda) som sedan 2009 utrustats med fyrcylindriga dieselmotorn EA 189 har i efterhand visat sig ha ett ”fuskläge” som tillfälligt kan förbättra avgasvärdena. Avgasfusket har använts för att lura myndigheternas avgascertifiering.

Volkswagen: ”Caddy står på paus – inte stoppad”
Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige AB.

Vi har tidigare berättat hur många bilar i Sverige som berörs av Volkswagens avgasfusk. 104.227 bilar ska återkallas och av dessa är det cirka en tredjedel som inte återfinns bland personbilsmodellerna utan används av lätta lastbilar och transportbilar från Volkswagen.

För transportbilar gäller ännu inte samma avgasregler som för personbilar, EU6, utan man är kvar på EU5. Därför säljs det fortfarande VW Caddy med EU5-motorn EA 189 ut till svenska kunder, vilket fått Volkswagen Sverige att tillfälligt ”pausa” leveranserna.

”Vissa media har benämnt det här som ett försäljningsstopp,” säger Marcus Thomasfolk som är informationschef för Volkswagen Group Sverige AB. ”Men det stämmer inte, bilarna säljs som förut men i väntan på den uppgraderade programvaran till motorstyrningen har vi valt att avvakta med leveranserna till kund.”

Något besked om när leveranserna av Caddy kan återupptas i Sverige har Marcus Thomasfolk inte. Att beställa en bil går däremot utmärkt och leveranserna av VW Caddy i personbilsutförande (med EU6-motorer) fortsätter som vanligt. EU6-motorerna har en annan typ av avgasrening som inte omfattas av den stora, förestående återkallelsen på elva miljoner bilar globalt. Företag har skattemässiga fördelar av att välja Caddy som transportbil istället för personbil. I Sverige säljs det varje år cirka 7.500 VW Caddy.

 

Berörs just din bil av avgasfusket?

Volkswagen har en sida där man knappar in bilens registreringsnummer för att se den omfattas av återkallelsen (klicka på länken för att hoppa dit).

 

Annons
Annons
Rulla till toppen