Högdramatiskt i Ryssland

Det blev ett kort F1-lopp för Marcus Ericsson och flera andra – söndagens F1-lopp kännetecknades av rejäla krascher. Och prispallen innehöll en överraskning.
Annons

Högdramatiskt i Ryssland
Det var en besviken – men oskadd – Marcus Ericsson som fick lämna Sochi och Rysslands GP poänglös efter att ha kraschat mot Nico Hulkenbergs Force India i första kurvan. Foto: LAT.

Det här var starten alla väntat på – men den här gången bromsade inte Nico Rosberg på sig. Istället blev första kurvan en kraschfest med flygande kolfiberbitar och tyvärr kraschade Marcus Ericsson med Nico Hulkenberg.

Exit Ericsson och en säkerhetsbil på banan. När racet återstartades var det Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Bottas och Vettel samt Perez, Kvyat och Grosjean som ledde fältet.

Men Nico Rosbergs gaspedal hängde sig och han fick bryta – och därmed fritt fram för Lewis Hamilton hårt jagad av Valtteri Bottas Williams, de två Ferraribilarna med Räikkönen och Vettel.

Nytt avbrott på varv 12 – en jättekrasch i tredje kurvan för Romain Grosjean som kom ut på curbsen och tappade greppet. Ur spillrorna klev en oskadd fransman samtidigt som säkerhetsbilen fångade upp fältet igen.

Efter några varv bakom säkerhetsbilen drog Lewis Hamilton ifrån övriga men den som överraskade var Felipe Nasr, som körde jämnt med Ferraribilarna och låg på en sjätteplats efter halva loppet.

Den stora frågan för tätbilarna var hur länge de mjuka däcken skulle räcka. Och när depåstoppen skulle starta. Bottas i Williams lämnade andraplatsen till Ferrariduon på varv 27, fick nya däck och hamnade bakom en lång kö med Perez, Maldonado, Ricciardo och Sainz.

Ferrari reagerade kvickt och tog in Sebastian Vettel (varv 29) som kom ut framför Bottas på andraplatsen. Kimi Räikkönen i depå varvet efter fick snöpligt se Williamsbilen svepa förbi på vägen ut – samtidigt som Felipe Nasr i Sauber gick upp på en tredjeplats.

Som han fick lämna över något varv senare. Och när alla bilarna gjort sina depåstopp var ordningen Hamilton, Vettel, Perez, Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Sainz, Kvyat, Massa och Felipe Nasr på tiondeplatsen.

De sista tio varven hände inte mycket till att börja med. Alla kikade på Sergio Perez Force India och speciellt framdäcken. Skulle de hålla in i mål? Valtteri Bottas Williams gav svaret när finländaren svepte förbi Perez upp på tredjeplatsen.

Men Kimi Räikkönen förstörde dagen för sin landsman i ett ”sista-vavet-drama” – han körde på Valtteri Bottas Williams på sista varvet. Sergio Perez smet förbi och blev överraskande trea efter Lewis Hamilton och Sebastian Vettel men före Felipe Massa och Kimi Räikkönen (som lär bli bestraffad och nerflyttad) Daniil Kvyat samt Felipe Nasr – som blev sjua i mål.

I VM leder naturligtvis Lewis Hamilton (302 poäng), Mercedes, stort – nu före Sebastian Vettel (236), Ferrari, och Nico Rosberg (229), Mercedes, samt Kimi Räikkönen (129), Ferrari. 

Högdramatiskt i Ryssland
Det fanns bara en stor segrare i Sochi – Lewis Hamilton i Mercedes som allt mer ser ut som årets världsmästare i Formel 1. Ryska pälsmössan värmde säkert … Foto: LAT.
Annons
Annons
Rulla till toppen