Därför hatar bilister och cyklister varandra

Bilisterna irriterar sig på att cyklisterna inte tar hänsyn till övrig trafik. Men när bilisterna själva cyklar tycker de att de blir “bättre människor”. ”En rätt skaplig dos av dubbelmoral och kanske kärnan i konflikten mellan cyklister och bilister”, säger Torkel Hallander, bilsäkerhetsexpert.
Annons

Därför hatar bilister och cyklister varandra
Hatet mellan bilister och cyklister blev tydligt när filmen där en cyklist i Jönköping vägrar lämna företräde. Klippet har visats flera miljoner gånger.

Kriget mellan bilister och cyklister aktualiserades förra veckan när filmen där en cyklist vägrade flytta på sig slog ner som en viral bomb. Konflikten bekräftas nu av en undersökning där bilister tillfrågats om sina attityder till cyklister. Resultatet visar att fyra av tio bilförare inte gillar cyklister i trafiken medan bara fem procent gillar dem.

”Det är en uppseendeväckande hög andel av bilisterna som ogillar cyklister. Här finns inneboende trafikkonflikter som måste hanteras för att göra trafiken säker. Det handlar om attityder”, säger Torkel Hallander, bilsäkerhetsexpert och vd på Bythjul.com som står bakom undersökningen.

Det anmärkningsvärda är att när bilisterna själva cyklar anser sex av tio att de blir ”bättre människor” eftersom cykling är bättre ur miljö‑ och hälsosynpunkt. En av fem medger dock de ofta eller ibland bryter mot trafikreglerna när de cyklar. 

”Det finns en stor dubbelmoral här. Om man känner sig lite förmer när man sitter på cykelsadeln i stället för i bilen kan det vara en del av förklaringen till attityden vissa cyklister har i trafiken. Att man förtjänar mer respekt och företräde till exempel”, säger Torkel Hallander.

De gånger bilister själva väljer att ta cykeln till jobbet passar 61 procent på att se det som ett träningspass vilket kan förklara den höga hastigheten som många cyklister ofta håller. 

Detta irriterar bilförare mest när det gäller cyklister i trafiken

1. Att de alltid tror att de har företräde.
2. Att de inte tar hänsyn till övrig trafik.
3. Att de svänger utan att förvarna.
4. 16 procent av bilförarna påstår att cyklister ofta cyklar mot rött ljus.
5. Var tredje bilist har någon gång varit inblandad i en olycka med en cyklist.

Undersökningen utfördes av Bythjul.com. 1.017 bilister har svarat på frågorna.

Annons
Annons
Rulla till toppen