Tesla kör själv – men här blev det farligt fel!

Sedan i torsdags kan amerikanska Tesla-förare köra sina bilar med ”Autopilot”, den autonoma funktionen. Systemet är bra och nätet svämmar nu över av filmer med självkörande Tesla Model S. Men den här filmen visar är Autopilot inte går att lita på till hundra procent – det kunde gått riktigt illa!
Annons

Torsdagen var lite smått historisk, åtminstone för Tesla Motors. Då började man skicka ut uppgraderingen till system 7.0 för de Tesla-ägare som köpt sin bil de senaste tolv månaderna (cirka 60.000 bilar). I system 7.0 ingår ”Autopilot”, den första versionen av Teslas autonoma program som innebär att bilen kan köra själv.

Genom att klicka på länken kan du läsa mer om Teslas system 7.0 och Autopilot. Nu har det gått ett drygt dygn sedan uppgraderingen började skickas ut och de som söker på YouTube hittar massor med nya filmer där bilförare förvånas över hur bra Autopilot är.

Men Teslas grundare Elon Musk var mycket noga med att understryka att Autopilot är en ”public beta”, alltså ett testprogram som alla kan använda men som ändå inte får betraktas som färdigt. Elon Musk uppmanade alla att inte släppa ratten med händerna – vilket de flesta förstås ändå gör.

Att något skulle kunna gå fel är inte oväntat och nu har vi fått den första filmen som visar vad som kan hända när Teslas Autopilot inte riktigt förstår vad som händer. Den information vi fått berättar att filmen spelats in på ”Highway 26” utanför Portland, Oregon, i USA.

Hela förloppet visar hur Teslas Autopilot fungerar riktigt bra och uppenbarligen förstår trafiksituationen på ett perfekt sätt. Men på slutet av filmen händer något underligt. Motorvägsavfarten tolkas inte på rätt sätt och plötsligt rycker ratten åt höger och föraren får tvinga tillbaka bilen med ett stadigt tag i ratten.

Någon förklaring till det märkliga beteendet får vi inte. Kanske hade bilen klarat av korrigeringen på egen hand lite senare, men i det här fallet tog föraren inga risker och styrde in bilen manuellt på rätt väg.

Tittar man riktigt noga på motorvägsavfarten ser man att vägen tillfälligt breddas med någon meter till höger men smalnar sedan av till normal bredd igen. Kanske räcker det för att bilen ska bli förvirrad och inte vet i vilken fil man kör? Ni läsare får gärna bidra med era synpunkter i fältet för kommentarer, nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen