Så kan utländska förare slippa straff i Sverige

Utländska yrkeschaufför som kör rattfulla kan slippa straff i Sverige. Det hävdar Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) sedan utländska chaufförer misstänkta för rattfylleri lämnat landet och därmed kan undkomma både åtal och rättegång.
Annons

Den 14 september grep polisen en litauisk lastbilschaufför i Sverige, misstänkt för grovt rattfylleri. Chauffören anhölls, men när åklagaren ville få chauffören häktad, för att han inte skulle kunna lämna landet i väntan på rättegång, sa tingsrätten nej.

Tingsrätten hänvisade till likabehandlingsprincipen som innebär att EU-medborgare ska behandlas på samma sätt som svenska medborgare. Och svenska medborgare brukar inte häktas när de misstänks för grovt rattfylleri, samma sak gäller för en chaufför från Litauen, menar tingsrätten.

”Med förskräckelse tar vi del av nyheten att utländska förare som ertappas med att köra rattfulla i Sverige inte lagförs direkt, utan tillåts att resa hem i väntan på en eventuell rättegång”, skriver MHF i ett uttalande.

MHF menar att risken finns att misstänkta chaufförer åker till sitt hemland och inte kommer tillbaka hit för åtal och rättegång. 

”Det här är oerhört allvarligt. Därför aktualiserar vi nu vårt gamla krav på jourdomstolar angående de utländska chaufförerna”, säger Göran Sydhage, vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund till SVT Nyheter.

Annons
Annons
Rulla till toppen