Vi köper allt fler bilar – men vi kör inte längre sträckor

PREMIUM Trots att det säljs fler bilar än på länge kör svenskarna inte så mycket längre sträckor, visar siffror som auto motor & sport granskat. Elbilarna har kört om bensinbilarna i körsträcka – och det skiljer stort mellan länen. Det är inte norrlänningarna som kör längst.
Annons

Det är högtryck i bilhallarna – förra året slog försäljningen av nya bilar rekord. Men samtidigt som bilförsäljningen går på högvarv kör svenskarna inte längre körsträckor. Det visar siffror från Trafikanalys som auto motor & sport tagit del av.

Siffrorna som visar hur långt genomsnittsföraren kör hämtas in från bilbesiktningen. 

2016 var den genomsnittliga körsträckan 1.224 mil. Sex år tidigare var den siffran 1.271 mil. De senaste åren har körsträckorna blivit allt kortare, åtminstone sedan 1999, där Trafikanalys statistik börjar. Den totala körsträckan för samtliga bilar ökar dock, eftersom antalet bilar ökar. Det är den genomsnittliga körsträckan som minskar.

Här nedan finns fyra intressanta fakta om körsträckorna.


Dieselbilar körs nästan dubbelt så långt som bensinbilar – och även elbilar rullar längre än bensinbilar. Räckviddsångest? Njae…

Genomsnittlig körsträcka för personbilar i mil 2016. Många taxibolag kör med gasbilar, det kan förklara den långa körsträckan för gasbilar.

Bränsle Sträcka
Flexifuel/gas 2.099
Diesel 1.727
Elhybrider 1.501
Flexifuel/etanol 1.352
Laddhybrider 1.134
El 1.107
Bensin 952

Trots de längre avstånden i norra Sverige är det i Stockholm, Jönköping och Uppsala som bilarna rullar längst.

Genomsnittlig körsträcka för personbilar i mil 2016. Klicka på länen för att se den exakta siffran. Ofta rullar företagsbilar och tjänstebilar längre än privatbilar och många företag är registrerade i Stockholm – det kan till viss del förklara de långa körsträckorna i Stockholm.

Svenskarna kör kortare än på länge…

Genomsnittlig körsträcka för personbilar i mil 2016. Peka på diagrammet för att se den exakta siffran.

…samtidigt som det säljs fler bilar än på länge i Sverige.

Antal registrerade personbilar. Peka på diagrammet för att se den exakta siffran.

Källa: TrafikanalysBil Sweden
Kartdata: Valmyndigheten

Annons
Annons
Rulla till toppen