Audi Q8 blir en riktigt snygg coupéversion av Q7

Audis största suv Q7 kommer snart i en snyggare förpackning i form av coupésuven Q8 och här kan vi visa en illustration på hur den skulle kunna se ut. Audi Q8 får laddhybridteknik och många smarta säkerhetssystem – räcker det för att utmana konkurrenterna?
Annons

Audi har inte riktigt hunnit lansera några konkurrenter till BMW:s och Mercedes coupésuvar – men de är under utveckling och ligger inte alltför långt in i framtiden. BMW X6 och Mercedes GLE Coupé ska inte få ha hela segmentet för sig själva.

Toppmodellen heter Audi Q8 och dyker upp 2018 med både bensin- och dieselmotorer 2018. Ett år senare, 2019, kommer också laddhybriden Q8 E-tron Quattro.

Plattformen och många av komponenterna delas med Audi Q7, men Q8 får ett helt annat designspråk som blir mycket mer coupélikt. Här är det alltså inte största möjliga utrymmen som räknas utan snarare en läcker profil. Till skillnad från Q7 blir Q8 femsitsig.

Audi har bekräftat att Q8-designen blir mycket inspirerad av konceptbilen Prologue och på bilden ovan kan du se hur vår illustratör tänker sig att bilen skulle kunna se ut. Audi Q8 får lika långt axelavstånd som Q7 men blir fem centimeter lägre.

Audis designspråk får ofta kritik – många tycker de olika modellerna liknar varandra alldeles för mycket – men med Q8 inför Audi ändå en del designnyheter, ett arbete som leds av designchefen Marc Lichte.

Audi Q8 får alltså en tydlig coupéprofil trots att den har fyra dörrar. Längst ned på dörrsidorna finns ett karaktäristiskt ”blad” med texten Quattro, som byts ut mot texten E-tron på laddhybriden.

I fronten syns de nya strålkastarna som tydligt hämtar designinspiration från Audi Prologue och två skarpa linjer som leder ögat in mot grillen. Audigrillen är nu åttakantig och ska ge ett brett intryck. Den har en tydlig inramning och sju vertikala kromribbor.

Audi Q8 får förstås också de senaste säkerhetssystemen med exempelvis kökörningsassistent, autobroms, filhållningsassistent och ett system som bromsar bilen om föraren riskerar att köra på en annan bil i en korsning. Bilen kan till stor del köra själv så länge vägmarkeringarna är tillräckligt tydliga.

Vad tycker du om Audi Q8? Kommentarsfältet är öppet!

Annons
Annons
Rulla till toppen