Experten: Fartkameror ger inte alls färre olyckor

Antalet personer som skadas eller omkommer i trafikolyckor skulle ha minskat även utan hjälp av fartkameror, påstår en professor vid University College London.
Annons

Experten: Fartkameror ger inte alls färre olyckor
Fartkamerorna i London har ingen effekt på trafiksäkerheten, enligt en forskare. Foto: Andrew Dunn/Creative Commons/Wikimedia

Fartkamerorna som sätts upp i London hjälper inte till att minska antalet trafikolyckor. Det säger Mike Maher, hedersprofessor vid University College London, skriver Sunday Times.

Antalet personer som skadas eller dödas i trafikolyckor i London minskar, men det beror inte på fartkamerorna som monterats upp, enligt honom. Istället är det slumpen som avgör var trafikolyckorna sker och om många olyckor inträffar i samma område brukar ofta en fartkamera sättas upp.

När trafiksituationen sedan återgår till det normala och det inte sker några trafikolyckor i det området är det ofta fartkamerans ”förtjänst”, även om antalet olyckor skulle ha minskat i området även utan fartkameran.

Mike Maher säger också att antalet personer som skadats i trafikolyckor i London har minskat lika mycket i områden som har fartkameror som i områden som inte har några fartkameror.

Men myndigheten som ansvarar för fartkamerorna håller inte alls med. Enligt Transport for London minskade antalet skadade och omkomna personer i trafikolyckor med 58 procent på tre år jämfört med de tre åren innan fartkamerorna installerades.

Nu investeras miljonbelopp i att byta ut analoga fartkameror mot digitala. 

Annons
Annons
Rulla till toppen