Unik Koenigsegg One:1 till salu för 51 miljoner kr

Den test- och utvecklingsbil som Koenigsegg använt för att utveckla världens första "megacar" One:1 är nu till salu. Sex kundbilar byggdes – alla sålda på förhand – men nu finns alltså den unika chansen att köpa det första exemplaret av Koenigsegg One:1. Pris: 51 miljoner kronor.
Annons

När Koenigsegg presenterade sin One:1 på Genèvesalongen berättade man att endast sex exemplar skulle byggas – och alla var redan sålda. Bilen kom till som en önskan från tidigare kunder att skapa något extremt och det fick de verkligen, världens första serieproducerade gatlegala bil med en hästkraft per kilo – 1.360 kilo och 1.360 hästkrafter.

För bilsamlarna runt om i världen vore förstås Koenigsegg One:1 den optimala bilen att toppa sin samling med. Men alla de sex bilarna har levererats till tidigare kunder hos Koenigsegg och det lär dröja innan någon av dessa kommer ut på marknaden.

Men nu finns det en unik chans. Koenigseggs egen utvecklingsbil är till salu, alltså den första One:1 som byggdes. Tekniskt skiljer sig testbilen åt från de sex seriebilarna genom att ha en del annorlunda kolfiberdetaljer, delar av avgassystemet i aluminium (istället för titan) samt en burbåge som extra skydd. Sammanlagt adderar det 60 kilo, vilket ger en vikt på 1.430 kilo för testbilen med chassinummer 7106.

Koenigseggs egen One:1 har rullat sammanlagt 700 mil på väg och bana samt betydligt mer än så i motorbromsbänken. Bilen renoveras nu i fabriken i Ängelholm och ska vara redo att levereras av den brittiska återförsäljaren SuperVettura i januari.

Möjligheten att köpa världens första Koenigsegg One:1 är unik men det är också prislappen: sex miljoner dollar (plus lokal skatt), det vill säga 51 miljoner kronor. En Ferrari LaFerrari kostade ny cirka en miljon dollar och de fåtal exemplar som kommit ut på marknaden har sett sitt värde fördubblas. Men att köpa den första, lätt begagnade Koenigsegg One:1 kostar alltså lika mycket som tre LaFerrari.

Annons
Annons
Rulla till toppen