Tesla brann upp vid snabbladdning

Av okänd anledning började en Tesla Model S brinna vid superchargerstationen i Brokelandsheia, sydväst om Oslo i Norge. Ägaren hade lämnat bilen för laddning och fann den helt övertänd. Tesla ska utreda orsaken till branden. Ingen person skadades.
Annons

Minnesgoda läsare kommer nog ihåg att tre Tesla-bilar började brinna i USA under 2013. Bränderna fick mycket uppmärksamhet i media och spädde på misstänksamheten mot elbilar. Men Tesla höjde säkerheten genom att införa en speciell typ av plåtar under bilarna som gav batteripaketet bättre skydd mot penetrering från föremål på vägbanan.

Sedan dess har Tesla varit förskonad från bränder men under nyårsdagen hände det igen. Ägaren till en Tesla Model S i Norge hade lämnat sin bil på laddning i en så kallad ”Supercharger”, Teslas snabbladdningsstation. Bilen började brinna och när brandkåren kom till platsen fick man släcka med skum, en metod som annars mest används för stora oljebränder. Ingen person kom till skada men bilen brändes ner fullständigt.

Orsaken till att bilen började brinna är okänd. Tesla Motors ska i samarbete med lokala myndigheter undersöka bilen och snabbladdningsstationen för att utreda vad som hände för att sedan offentliggöra uppgifterna. Polisen har efterfrågat vittnesuppgifter från de som befann sig intill stationen vid den aktuella tiden.

Teslas superchargerstation i Brokelandsheia öppnade på hösten 2013 och har alltså varit i bruk i drygt två år. I norska media sägs det att snabbladdningsstationen nyligen byggdes ut. Brokelandsheia ligger längs E18, sydväst om Oslo och ungefär i höjd med Strömstad.

Bränder och överhettning vid laddning har skett förut, i USA. Tesla har dock förnekat att det skulle vara fel på bilens elsystem eller laddaren, utan ansett att det varit felaktigheter i de elsystem i husen som laddaren anslutits till. Några bränder vid Teslas egna ”superchargers” har inte rapporterats förut.

Annons
Annons
Rulla till toppen