Bortglömda staden Naypyidaw är en dröm för alla bilnördar

Här riskerar du inte att hamna i bilkö – Burmas nya huvudstad har 20-filiga motorvägar men är i princip helt folktom.

Du som brukar sitta fast i bilkö vet hur det känns – frustrationen av att inte komma någonstans, att ödsla dyrbar tid på att stå helt stilla och titta in i bakpartiet på den otvättade bilen framför. 

Då är det förmodligen inte lika illa som i den här trafikstockningen i Kina, men ändå...

Det finns dock en plats som bilentusiasterna säkert skulle drömma om. Ett okänt bilparadis med 20-filiga motorvägar som i princip är helt tomma. De sträcker sig så lång ögat kan nå och städas noggrant av reflexvästklädd personal som går i par.

Det mesta finns i staden, det är bara invånarna som saknas.

Så här såg det ut när Top Gear besökte den folktomma staden med de 20-filiga motorvägarna.

Vi pratar om staden Naypyidaw i Burma, som är landets nya huvudstad, och som enligt uppgift ska ha nästan en miljon invånare, men som verkar vara en riktig ödestad att döma av bilderna som cirkulerar på nätet.

Naypyidaw är en nybyggd skrytstad som huserar många myndigheter och olika zoner för exempelvis hotell och shopping. Det finns också en militärzon med tunnlar och bunkrar som allmänheten inte får besöka.

För bilister finns en fyrfilig motorväg till gamla huvudstaden Rangoon, 32 mil bort, och inne i Naypyidaw finns breda motorvägar och stora rondeller. Det finns också en 20-filig motorväg som utan problem skulle fungera som landningsbana för flygplan.

Det läskiga är hur få som bor och rör sig i den nya huvudstaden. Den har kostat miljarder och åter miljarder att bygga upp, men på bilder som exempelvis Daily Mail och The Guardian publicerat syns sällan några människor eller fordon.

Stadens yta är sex gånger större än New York City och ingen verkar veta exakt när staden började byggas – det är höljt i dunkel, men förmodligen var det 2002.

"Vägarna är nyasfalterade, kantade med blommor och omsorgsfullt klippta buskar", skriver The Guardian.

Top Gear-trion åkte genom Naypyidaw när de köpte begagnade lastbilar i ett av de sista avsnitten innan serien tog en paus på grund av att Jeremy Clarkson slog en producent i ansiktet.

"Den här morgonrusningen var inte så illa som jag trodde... Vägarna är helt tomma, och enorma!", säger Jeremy Clarkson i klippet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle gärna vilja flytta till en ort med mindre biltrafik för att slippa köer.
105
28