SMHI varnar för snökaos – kan bli 30 minusgrader

Under kvällen har SMHI utfärdat en så kallad "Varning klass 1" för snöoväder som berör både norra och södra Sverige. Kustområdena i södra landet kan få upp till en decimeter nysnö och i fjällen blir blåsten kraftig samtidigt som temperaturerna sjunker.

SMHI varnar för snökaos – kan bli 30 minusgrader
När det kommer mycket snö under en kort tidsperiod blir det svårt för väghållarna att hinna med. Räkna med att det inte är plogat överallt.

Efter en ovanligt snöfattig och varm decembermånad är det många som inte tänker speciellt mycket på vinterhalkan. Men de som ska jobba eller resa i trettondagshelgen får nu bereda sig på mycket snö, hårda vindar och väsentligt lägre temperaturer. Den så kallade "Sibirien-kylan" är på väg in över Sverige.

SMHI har under måndagskvällen utfärdat en "Varning klass 1" för snöoväder, vilket innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Två snöoväder berör både norra och södra Sverige. Längs Norrlandskusten och i fjällen blir det stark blåst och låga temperaturer, SMHI varnar för stark kyleffekt i den hårda vinden – kylan upplevs alltså som ännu strängare.

Kusterna längs sydöstra Götaland får nysnö på fem-tio centimeter och det kommer även att snöa längs Västkusten och norra Hälsingland. Snöfallet lär under tisdagen sprida sig över i stort sett hela landet.

Snöfall, kraftig vind och fuktig luft bidrar till att det blir halt på vägarna. Trafikverket har varnat för att det kan ishalka på många ställen, det kan även bli svårt för  väghållarna att hinna med att ploga och salta.

Ni som ändå ska ut och köra bör tänka på att verkligen borsta av all snö från bilen – även på taket – innan ni påbörjar färden. Dels för att kunna se ut ordentligt men även för att lös snö kan blåsa av bilen och träffa bakomvarande bilister. Filmklippet nedan visar vad som kan hända när snön träffar vindrutan i landsvägsfart. Ser polisen en bil med snö på taket kan det kosta 1.500 kronor i böter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag visste att det skulle bli mycket snö även den här vintern!
40
33