Kors i taket – Volvo slog drömgränsen!

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, är mycket stolt när han meddelar det bästa försäljningsåret någonsin för företaget: "Jag är mycket nöjd med att kunna rapportera ett rekordresultat för 2015." Drömgränsen är slagen, men det är ändå bara början.
Annons

”Med ett framgångsrikt 2015 bakom oss kan Volvo nu påbörja den andra etappen av sin globala omvandling,” fortsätter Håkan Samuelsson. ”När den är slutförd kommer Volvo inte längre att vara en liten spelare på den globala bilmarknaden. Fler rekord kommer att slås under de kommande åren.”

Drömgränsen en halv miljon bilar slogs med en liten men fullt tillräcklig marginal. 503.127 bilar under 2015 innebär det bästa året någonsin för Volvo Cars, som etablerades 1927 och alltså firar 90-årsjubileum nästa år. Det gamla rekordet från 2007 – sista ”goda” året innan bank- och finanskrisen slog till på hösten 2008 – var på 458.323 bilar. Då ägdes Volvo av Ford.

Starkt bidragande orsak till framgångarna är förstås att nya Volvo XC90 rullat ut hos handlarna under 2015. XC90 har skapat intresse kring varumärket och bidragit till att storsäljaren XC60 fortsatt sålt mycket bra, samtidigt som kampanjen ”Made by Sweden” gjort V70/XC70 till Sveriges mest populära bilmodell.

Volvos försäljning stärktes i alla de tre viktiga regionerna. Försäljningen i Kina stod stilla, vilket gällde för marknaden som helhet, men det gick ändå uppåt mot slutet av året med en ökning på 11,4 procent i fjärde kvartalet. Försäljningen i Europa ökade med 10,6 procent till 269.249 sålda bilar. Det motsvarar 53,5 procent av den totala försäljningsvolymen. Även i USA blev det äntligen en uppgång med hjälp av XC90, upp 24,3 procent under 2015.

Volvos prognos är att man kommer att fortsätta att växa i alla de tre regionerna Kina, Europa och USA. Målet är att fördubbla sin marknadsandel i Europa, fortsätta öka i Kina och förnya sin affärsverksamhet i USA. På medellång sikt är målet att nå 800.000 bilar per år. Om fyra år ska hela modellprogrammet vara förnyat.

Annons
Annons
Rulla till toppen