Officiellt: Hyundai Santa Cruz ska sättas i produktion

En av fjolårets absoluta favoriter – Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept – har nu officiellt fått grönt ljus. Hyundais USA-chef Dave Zuchowski bekräftar serieproduktion av den läckra pickupen som charmade alla på Detroitsalongen. Och bilen ska inte bara byggas för USA.

Vi på redaktionen och många av er läsare kan förstås inte glömma Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept från fjolårets Detroitsalong. En konceptbil, visst, men förvånansvärt nära ett utförande som borde gå att serieproducera.

Många föll för designen och det tuffa utförandet med ett kort lastflak som dock kan förlängas genom att fälla ner bakluckan. Tittar man noga så har Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept bakhängda bakdörrar utan B-stolpe, ungefär som BMW i3. Bakdörrarna gör insteget till baksätet så mycket enklare.

Något besked om eventuell byggstart fick vi inte för ett år sedan men under årets Detroitsalong bekräftar Hyundais USA-chef Dave Zuchowski att det blir serieproduktion. Hyundai Santa Cruz Crossover Truck har fått grönt ljus från huvudkontoret i Sydkorea. "Det är inte 'om' som är frågan utan 'när' vi ska leverera budskapet," sa Dave Zuchowski till sajten Motoring från Australien.

Hyundai Santa Cruz Crossover Truck är ingen arbetshäst som byggts för att dra tungt, utan är ämnad för "urbana äventyrare". Tekniskt baserar sig konceptbilen på Hyundai ix35, hävdar Motoring, medan andra påstår sig vet att det är Hyundai Tucson som är grunden. Men det bör innebära att Hyundai Santa Cruz Crossover Truck är runt 4,5 meter lång. Lite högre sittposition borde passa marknaden bra där crossovers och suvar säljer som aldrig förr.

Designen är en fullträff, det kan nog de flesta hålla med om. Kias chefsdesigner Peter Schreyer, med ett förflutet hos bland annat Audi, är numera designchef för hela Hyundai-koncernen. Även om det inte är Schreyer som haft pennan i sin egen hand vilar det ändå något stilsäkert över Hyundai Santa Cruz Crossover Truck som får oss att gissa på en ganska stor inblandning i designarbetet.

Dave Zuchowski är förtegen om detaljerna men han nämner att Santa Cruz Crossover Truck är ämnad för export, det är alltså inte en enbart amerikansk modell (Hyundai har ingen pickup i USA). Format och teknik samt målgruppen "urbana äventyrare" borde innebära att Europa är aktuellt för Hyundai Santa Cruz Crossover Truck.

Förutom en sportbil – eller en lyxkryssare som Genesis – skulle Hyundai behöva en rolig modell som lyfter varumärket. Vad säger ni läsare om Hyundai Santa Cruz Crossover Truck, borde den säljas här?

Hyundai_Santa_Cruz_Concept_16.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_18.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_15.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_17.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_04.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_03.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_05.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_02.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_01.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_07.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_09.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_08.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_10.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_11.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_12.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_13.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_14.jpg
Bildlänk
Hyundai_Santa_Cruz_Concept_06.jpg
Bildlänk

Relaterade artiklar

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Sätt upp mig på väntelistan för en Hyundai Santa Cruz Crossover Truck!
159
53