Spion: Land Rover Discovery spionfotograferad av ams-läsare

Äntligen dags för en ny generation Discovery. Den får mycket ny teknik, blir ordentligt mycket lättare än dagens modell – och får kanske också ett lägre pris än Volvo XC90.

I Kiruna körde en maskerad Land Rover Discovery in på macken för att tanka. Jimmy Karlsson hade kameran framme.

Med tanke på att det är tolv år sedan Land Rover Discovery visades upp är det hög tid för en ersättare. Även om modellen har uppdaterats med åren handlar det fortfarande om en bil som väger 2,5 ton – det är inte precis toppmodernt.

Därför utvecklas nu en helt ny generation Land Rover Discovery. De här bilderna visar en maskerad testbil och är tagna av auto motor & sport-läsaren Jimmy Karlsson i Kiruna.

En av de största nyheterna handlar just om tjänstevikten, som ska sänkas ordentligt. Jaguar/Land Rover-koncernen har en hel del lättviktsteknik "i huset" som nu också Discovery ska få ta del av. Mer specifikt handlar det om samma aluminiumplattform som används i Range Rover och Range Rover Sport.

Plattformen kallas Premium Lightweight Architecture och gör att nästa Discovery blir både trevligare att köra, rymligare och snålare. Land Rover Discovery ska slåss om samma köpare som överväger en BMW X5, Mercedes GLE eller Volvo XC90.

Land Rover Discovery får ett betydligt rakare bakparti med bättre bagageutrymme än Range Rover Sport.

Det som ska få köparna att välja en Discovery är att den förmodligen blir sjusitsig som standard och att Land Rover fortfarande lägger stora resurser på att få bilen så terrängduglig som möjligt. Den får flera olika körprogram som anpassar bilens inställningar för exempelvis körning i snö eller sand.

Land Rover Discovery får en hel del annan ny teknik, till exempel kameror i fronten som filmar området framför bilen och sedan projicerar det i head up-displayen så att motorhuven ser ut att vara "genomskinlig". På samma sätt kan en släpvagn bli "genomskinlig" tack vare kameror baktill.

Motormässigt får instegsmodellerna fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer men det ryktas också om en hybridmodell. Den lägre tjänstevikten kombinerat med de fyrcylindriga dieselmotorerna i Jaguar/Land Rover-koncernens motorfamilj Ingenium innebär att nya Discovery blir mycket snålare än dagens modell, åtminstone på papperet.

Nya generationen Land Rover Discovery ska presenteras tidigt 2017.

Tack till Jimmy Karlsson för bilderna! Har du också sett maskerade testbilar på vägarna? Skicka in bilderna till oss!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag köper hellre en Land Rover Discovery än en Volvo XC90.
70
188