Parkeringsvärd lånar Lamborghini för provtur – men bilen tar eld!

Egentligen borde parkeringsvärden ställa bilägarens Lamborghini Aventador på parkeringen. Men istället kör han iväg bilen på en privat nöjestur, vilket straffar sig direkt.

Nätet har mer eller mindre exploderat av filmer som visar den här Lamborghinin fattar eld på Lincoln Road i södra Miami, Florida, USA. Att det är så många filmer på YouTube förstår man snabbt eftersom det verkar vara minst 20 mobilkameror uppe samtidigt.

Som tur är finns det åtminstone två personer som fattar allvaret och kommer springande med brandsläckare. Första personen har en liten tvåkilos pulversläckare och den räcker lyckligtvis för att släcka branden i Aventadorens motorrum. Hade det fått brinna ett par minuter till hade förmodligen bilen blivit helt övertänd och väldigt svårsläckt.

Det är för övrigt en gammal regel när det gäller bilbränder. Små bränder släcker man lätt, men när det är stora bränder kan man bara ringa brandkåren och titta på …

Får vi tro de uppgifter som finns på Instagram och lokala mediakällor handlar det om en så kallad "parkeringsvärd" (valet driver, på engelska) som tagit hand om en gästs nycklar för att köra in bilen på parkeringen. Men frestelsen att köra en Lamborghini Aventador blev allt för svår och den unga parkeringsvärden – vi gissar på högst 20 år – tjuvlånade bilen och körde istället iväg en sväng i Miami.

Genom att tokvarva den stora V12:an på stadsgatorna fick han uppmärksamhet från folk som började filma med sina mobiler. Men parkeringsvärden förstod inte vad det stora intresset kom från förrän flera personer pekat på eldsflammorna. Parkeringsvärden har förmodligen sett för många polisfilmer eftersom han genast kastar sig ur bilen (ska den explodera nu?!). Hur motorn tar eld vet vi inte men det har förekommit flera bränder med Lamborghini Aventador. Att enbart varva motorn verkar räcka, se filmen nedan.

Halonsläckare är sedan ett antal år förbjudna av miljöskäl, enda undantaget är militära släckare. Halon är det idealiska sättet att släcka en motorbrand då syret försvinner och elden dör snabbt, utan rester. Skumsläckare kan fungera vid motorbrand men det är sällan sådana finns i hem, på arbetsplatser eller i bilar.

Pulversläckare är mycket mera vanliga då de fungerar på alla typer av bränder. Pulver släcker effektivt men den stora nackdelen är att pulvret smutsar ner något helt groteskt. Städa pulver är i och för sig lättare än att sanera en total brandskada men just motorbränder är ett exempel då halon och skum är betydligt bättre än pulver.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle också vilja provköra en Lamborghini Aventador – men inte utan lov!
162
16