Vi provkör Porsche 911 Turbo S – snabbast någonsin

Thomas Berggren åkte till Kyalami, den forna F1-banan i Sydafrika, för att provköra nya Porsche 911 Turbo S. "Nu tar det bara 2,9 sekunder att passera 100 km/h – vilket är internt rekord för Porsche", säger Thomas.

Thomas Berggren befinner sig på Kyalami, den forna F1-banan i Sydafrika, för att provköra nya Porsche 911 Turbo S.

Hallå där Thomas, nu är du väl ändå långt från jobbet! Vad gör du egentligen?

TB: Hej, jag är faktiskt på jobbet. Men det har liksom flyttat på sig. Ända ner till Kyalami, den forna F1-banan i Sydafrika. Och här sitter jag timme efter timme och nöter runt på racerbanan i den nya Porsche 911 Turbo S.

Då kanske du inte är att beklaga, gissar vi?

TB: Nej, även om resvägen hit inte var lika läcker som bilarna som finns här, om jag säger så. Förutom 911 Turbo S finns "vanliga" 911 Turbo med "bara 540" hästar och sedan en hel drös med Carrera 4 samt Carrera 4 S samt olika former av 911 Cab.

Porsche 911 Turbo S kostar från 1,9 miljoner kronor.

Vad kan du berätta så här långt? 

TB: Att 911 Turbo blivit snabbare, starkare – en självklarhet. Nu tar det bara 2,9 sekunder att passera 100 km/h – vilket är rekord internt för Porsche. Och minst lika trevligt är att Porsche nu har börjat stoppa in digital teknik i sina bilar. Delar av instrumentbrädan i 911 Turbo S är nu digital, som vanligt central varvräknare och hastighetsmätare plus ett antal olika små "mätare". Och självklart kan man ändra utseende på någon mätare.

Låter som du vill ta med dig bilen hem?

TB: Jotack, det vore väl något att önska. Men då måste jag slanta upp 1,9 miljoner svenska kronor – innan jag börjat botanisera bland tillvalen. Så mycket kostar 911 Turbo S som börjar säljas just nu. Vanliga 911 Turbo är lite billigare, 1,6 miljoner bara. Så jag får väl sikta på den (skratt).

När får vi veta mer, hur den är att köra på vanliga vägar, om den erbjuder god komfort och så vidare?

TB: Inom en vecka, redan i nästa nummer (nr 4). I brevlådan hos våra prenumeranter och i kiosken – håll utkik. Vi ägnar ett hyggligt antal sidor åt alla dessa nya Porschebilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
911 Turbo S är min drömbil.
196
76