Mamma och son dog i bilen – polis varnar för "tysta mördaren"

Mamman och två små barn väntade i bilen med motorn igång medan pappan skottade undan snön. Efter bara några minuter var mamma och son döda. Nu varnar polisen för den "tysta mördaren".

Glöm inte att kolla så avgasröret är fritt från snö innan du startar bilen. Observera att bilden inte har något med den tragiska dödsolyckan att göra. Foto: joste_dj

Medan den amerikanska östkusten pustar ut efter snöbomben "Snowzilla" summerar myndigheterna ovädret. Den värsta siffran är antalet dödsfall, mellan 20-30 personer beräknas ha omkommit, främst i trafikolyckor. En av de mest tragiska incidenterna inträffade den 23 januari när en mamma och hennes 1-årige son dog.

Washington Post skriver om händelsen där en mamma och två små barn, 1 och 3 år gamla, satt i bilen och väntade med motorn igång medan pappan skottade undan snön utanför bilen.

Vad ingen insåg var att bilens avgasrör var tilltäppt och giftig kolmonoxidgas trängde in i bilen. Mamman och 1-åringen dog på bara några minuter. Den 3-åriga dotterns tillstånd är mycket kritiskt.

Kolmonoxid kallas ibland för den "tysta mördaren" då den är färglös, luktlös, smaklös – och väldigt giftig. Den får människor att tappa medvetandet på några minuter.

Mellan 1999 och 2010 dog fler än 5.100 människor från oavsiktlig kolmonoxidförgiftning i USA, enligt CDC.

"Skotta bort snön från baksidan på bilen och se till att avgasröret är fritt innan du ens startar bilen", säger Chris DiBella från räddningstjänsten till den lokala nyhetskanalen WABC.

Flera polismyndigheter har sedan dess utfärdat en varning: "Ta bort snö från avgasröret innan du sätter dig i bilen och låter den värmas upp. Att inte ta bort snön kan leda till kolmonoxidförgiftning. Försäkra dig om att det finns gott om utrymme för luften att cirkulera framför och bakom bilen så att avgaserna kan skingras och inte byggas upp runt bilen."

Fakta: Kolmonoxid (koloxid)

Kolmonoxid kan vara mycket skadlig att andas in. Mekanismen bakom dess giftighet är komplex och inte helt utredd, men den viktigaste orsaken är att den binder till de röda blodkropparna starkare än vad syre gör, vilket gör att blodkropparnas förmåga att transportera syre försämras kraftigt med ökande dos. Hög exponering kan snabbt leda till kvävning även om man andas in ren luft efteråt. Gasen förekommer även naturligt i kroppen i små mängder, då vissa biologiska processer producerar den.

En akut förgiftning kan även leda till neurologiska symptom dagar eller veckor efter exponeringen.

Gasen bildas vid ofullständig förbränning av kol och kolföreningar, exempelvis i bensinmotorer. CO-halten i bilavgaser är dock idag kraftigt begränsad.

Källa: Wikipedia

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Om det är mycket snö kollar jag alltid att avgasröret är fritt innan jag startar bilen.
51
157