Land Rover Defender – legenden från Solihull blev 68 år gammal

Nu är det slut. Definitivt. En av bilindustrins legender och allra äldsta bilmodeller har slutat att producerats. Land Rover Defender började byggas i Solihull 1948. Den allra sista modellen blev en 110 Station Wagon och totalt byggdes det över två miljoner Defender.

Fredagen 29 januari blev den sista produktionsdagen för legenden Land Rover Defender. Egentligen skulle modellen pensionerats för flera år sedan men det har funnits en efterfrågan och cirka 15.000 Defender har byggts varje år i Solihull. Men någon gång måste det vara slut och man valde datum med omsorg, samma fredag firade bilen 130-årsjubileum.

Totalt blev det 2.016.993 Defender sedan starten 1948. Sista fredagen byggdes bara 15 bilar, en mix av olika modeller, och den absolut sista blev en 110 Station Wagon med soft top som stod klar 09:25 på morgonen. Inte helt olik de första Defender som byggdes. Det är den som vi ser i filmen längst upp på sidan.

Cirka 700 personer från fabriken fanns på plats och följde monteringen av de allra sista bilarna. När verktygen lades tillbaka visste alla att det aldrig mer skulle användas, en epok har nått sitt slut.

Land Rover är dock noga med att fredagen inte var slutet för Defender, det är bara att betrakta som en paus. Fabriken ska nu byggas om och moderniseras.

Stämmer ryktena ska vi få se en konceptbil av nya Defender under året och förmodligen leder den till en seriemässig version som börjar produceras under 2017 eller 2018. Nästa Defender blir inte lika spartansk och får förmodligen en aluminiumkonstruktion för att spara vikt.

Hemligheten bakom Defenders långa livslängd och entusiasternas dyrkan är förstås terrängdugligheten. Någon vidare komfort har Defender aldrig haft (hörselkåpor är att rekommendera vid längre färder) men den har haft förmågan att ta sig varhelst föraren vill.

En okomplicerad konstruktion som inte förändrats mycket har gjort reparationer och underhåll enkelt att utföra. Samtidigt har inte konkurrenterna stått still och framför allt de japanska modellerna som Toyota Land Cruiser har erbjudit väldigt hög driftsäkerhet kombinerat med bättre komfort. Det är sådana utmaningar som nya Defender måste möta och helst ska kundernas förväntningar överträffas. Ingen lätt uppgift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle gärna vilja äga en Land Rover Defender.
164
58