Volvo XC90 är långtestbil hos Autocar – ger både ris och ros

Brittiska bilköpare är viktiga för Volvo och XC90 är en populär familjebil. Tidningen Autocar har nu en XC90 D5 som långtestbil och de har redan samlat på sig en del åsikter – som inte enbart är positiva.

Volvo XC90 är långtestbil hos Autocar – ger både ris och ros

Storbritannien är en av de viktigaste marknaderna för Volvo och tittar vi tillbaka i historiken har engelsmännen haft ett gott öga till både Saab och Volvo. Ett påtagligt exempel på detta är att brittiska poliskåren ofta föredragit Volvos modeller framför de inhemska alternativen.

Därför är det lite extra spännande att engelska tidningen Autocar beslutat sig för att ha en Volvo XC90 D5 som långtestbil. Redaktören Matt Prior ska köra en XC90 under sex månader och han har nyligen lämnat tillbaka en Land Rover Defender som han kört under 2.400 mil. Större kontrast är nog svår att tänka sig!

Autocar valde en Volvo XC90 D5 som är Momentum-utrustad, alltså basnivå, vilken börjar vid 45.750 pund (564.000 kronor). Några extra tillval, bland annat luftfjädring och 20-tumsfälgar, höjde den summan till 51.770 pund (638.000 kronor).

Matt Prior är överlag nöjd med sin Volvo XC90 och berömmer hur mångsidig den är, säkerhetsnivån, lyxbilskänslan och komforten vid långfärd. Däremot är 20-tumsfälgarna inte helt idealiska vid större ojämnheter i vägbanan och den fyrcylindriga dieselmotorn kan låta ansträngd ibland.

Den eluppvärmda vindrutan är dock perfekt på vintern och Matt Prior berömmer även bilstereon och de aktiva huvudstrålkastarna som bländar av automatiskt.

Mest rosor, alltså, men Matt Prior har redan hittat en del källor till irritation. Vid ungefär var femte tillfälle tror bilen att tändningsnyckeln är utom räckvidd och de eluppvärmda sätena kan plötsligt slå av värmen på egen hand. De digitala radiostationerna i Storbritannien lirar heller inte helt problemfritt med Volvos mottagare.

Matt Prior har precis börjat sitt halvår med Volvo XC90 D5 och ännu så länge har det inte uppstått några direkta fel, förutom elektroniken som ibland lever ett eget liv. Ni som läser det här och själv har en ny Volvo XC90 – känner ni igen er i beskrivningen? Upplevt andra fel? Fältet för kommentarer står till ert förfogande och använd länken nedan för att sätta betyg.

 

Sätt betyg på din Volvo XC90 – klicka på länken för att komma igång.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag håller med, Volvo XC90 har en del skönhetsfläckar!
283
432