En miljon elbilar i Tyskland 2020

Förbundskansler Angela Merkel vill få fart på elbilsförsäljningen i Tyskland. Till år 2020 ska det rulla en miljon elbilar i landet är målet.

Dieselgate har smutsat ner Tysklands bilindustri. Tidigare har man satsat hårt på dieselmotorer för att få ner utsläppen, men diesel som bränsle har tappat image. Nu vill förbundskansler Angela Merkel storsatsa på elbilar för att få igång försäljningen ordentligt.

"Tyskland vill vara ledande i de nya tiderna för bilen" säger vice förbundskansler Sigmar Gabriel enligt Automotive News Europa. "Regeringen vill tillsammans med bilindustrin ta fram en gemensam plan innan mars för detta", fortsätter han.

Gabriel och Merkel mötte tillsammans med andra toppolitiker höjdarna inom den tyska bilindustrin. Som Daimlers vd Dieter Zetsche, Volkswagen Groups vd Matthias Mueller och BMW Groups vd Harlad Kreuger för att diskutera hur de kan nå målet på en miljon bilar på de tyska vägarna till år 2020.

I dag rullar det endast 30.000 elbilar i Tyskland. Gabriel vill avsätta två miljoner euro för att stimulera elbilsförsäljningen. Men finansministern Wolfgang Schaeuble ifrågasätter om det över huvud taget är möjligt med tanke på den anstränga ekonomin på grund av den stora mängden asylsökande.

Så det blir upp till Merkel att finna en lösning som båda ministrarna blir nöjda med. Gabriel vill ha en premie på 5.000 euro per bil till år 2020. "Elektromobilitet, tillsammans med digitalisering, är avgörande faktorer för bilindustrins framtid", sa Gabriel enligt Automotive News Europa.

Men finansministern vill hellre satsa på laddplatserna är på elbilarna. I dag finns 5.600 laddplatser i landet. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag vill ha elbil!
133
40