Jeremy Clarkson: "Sju av tio bilförare är galna"

Programledaren liknar bilar med manuell låda som att köpa en tv utan fjärrkontroll. "Varför skulle någon någonsin köpa en bil med manuell växellåda idag?", frågar han.

Premiären för Jeremy Clarksons nya bilprogram på streamingtjänsten Amazon ligger fortfarande några månader bort, men alla som behöver en dos Clarkson kan läsa hans krönikor hos Sunday Times.

Den senaste krönikan är en provkörning av Volkswagen Touran som råkade ha manuell växellåda – något om Clarkson beskriver som "helt galet".

Det var framför allt de omfattande vägarbetena i London som fick Clarkson att klaga på den manuella lådan. I köerna hade det varit mycket enklare att köra en bil med automatlåda.

"Varför skulle någon någonsin köpa en bil med manuell växellåda idag? Det är som att säga 'jag behöver en tv utan fjärrkontroll, jag kan gå fram till tv-apparaten och byta kanal själv'", skriver han, och gör också en annan liknelse till personer som inte har någon mobiltelefon "för att de har en bakelittelefon hemma".

Clarkson medger att en manuell låda är härlig på en racingbana eller i Atlasbergen.

"Men vi kör inte på racingbanor eller i Atlasbergen. Vi kör på ringleden runt Oxford med smala filer och varningsskyltar som säger att vi inte får köra om cyklister. Och här är en bil med manuell växellåda bara irriterande", fortsätter Clarkson.

Mer än sju av tio sålda bilar i Storbritannien har manuell låda vilket måste betyda att "70 procent av alla brittiska bilförare är galna", enligt Clarkson.

Utvecklingen för automatlådor har gått snabbt – idag finns flera varianter som är betydligt snålare och snabbare än för bara några år sedan. Trots det dominerar de manuella lådorna bilförsäljningen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag håller med – automatlåda är framtiden!
451
150