Första bilderna: Skoda VisionS – stor suv och laddhybrid

Skodas stora suv är en konceptbil som får premiär på Genèvesalongen, men redan nu får vi både bilder och fakta, och dessa avslöjar att VisionS är en laddhybrid med tre sätesrader. Mycket talar för att konceptet är en föraning av den kommande suven Kodiak. 

Med det stora suvkonceptet VisionS visar Skoda första gången visar en laddhybrid. Suven är en föraning av Skodas kommande stora suven som med största sannolikhet ska heta Kodiak.

Med konceptbilen och laddhybriden VisionS ska Skoda ta steget in i det växande suv-segmentet. "Designen är inspirerad av tjeckisk kubism och bohemisk kristallkonst", skryter Skoda i pressmaterialet.

Bilen är baserad på Volkswagens MQB-plattform. Detta blir den första bilen från Skoda att rymma tre sätesrader med plats för sex personer. Skodasuven är 4,7 meter lång, 1,91 meter bred, 1,68 meter hög och har ett axelavstånd på 2,79 meter. Det gör att bilen hamnar i ungefär samma storleksklass som Volvo XC60.

Detta är första gången Skoda visar en laddhybrid. Systemet ger en effekt på 225 hästkrafter och 0–100 km/h går på 7,4 sekunder. Förbrukningen blir 1,9 liter/100 km, vilket motsvarar 45 gram koldioxid per kilometer, enligt Skoda. Bilen kan köras upp till fem mil på enbart eldrift och räckvidden med både elmotor och förbränningsmotor blir upp till 100 mil. Litiumjonbatteriet på 12,4 kWh är placerat framför bakaxeln.

Linjerna är skarpa, och samspelet mellan ljus och skugga skapar visuella effekter på den Islands-gröna konceptbilen, skriver Skoda.

Förbränningsmotorn är en 1,4 liters bensinmotor på 156 hästkrafter och 250 Nm. Förbränningsmotorn arbetar tillsammans med en elmotor på 40 kW och 220 Nm som är integrerad i den sexväxlade DSG-lådan och överför kraften till framhjulen. En andra elmotor på 85 kW och 270 Nm driver bakaxeln och arbetar oberoende av framaxeln vilket ger bilen en fyrhjulsdrift som inte behöver någon mekanisk koppling.

De tre motorerna samspelar och gör att föraren kan välja en rad olika körinställningar, från ren eldrift till laddningsläge. 

I VisionS introducerar Skoda ett digitalt nätverk där varje passagerare har tillgång till en stor display med information och infotainment och kan ansluta till nätverket och mellan varandra.

På bilsalongen i Genéve ska Skoda även visa nya Octavia RS 4x4 med en dieselmotor på 184 hästkrafter, fyrhjulsdrift och automatlåda (DSG). Dessutom visas Octavia G-Tec med DSG-låda, en gasdriven bil med 110 hästkrafter som släpper ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Skoda, suv och plug-in-hybrid – den här bilen vill jag ha!
295
92