Takata-skandalen växer enormt – tio döda

Amerikanska myndigheter diskuterar nu nödvändigheten att byta ut samtliga krockkuddar från Takata. Globalt rör det sig om 260–285 miljoner krockkuddar och Takata hotar att gå i konkurs på grund av de höga kostnaderna. Hittills har tio personer dött efter olyckor med Takatas krockkuddar.
Annons

Takata-skandalen växer enormt – tio döda
Under amerikanska senatsförhör användes Stephanie Erdman från Destin, Florida, som exempel på hur farliga Takatas krockkuddar är. Hennes Honda Civic krockade och en plåtbit från infästningen till krockkudde träffade henne i ögat. Stephanie Erdman överlevde. Foto: Alex Wong/Getty Images. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Om Takata-skandalen var gigantisk förut så hotar den nu att växa till en storlek som aldrig skådats förut. Amerikanska trafikmyndigheten NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration, diskuterar nödvändigheten att byta ut samtliga krockkuddar med ammoniumnitrat. Det rör sig om 120 miljoner krockkuddar i USA men handlar globalt om mellan 260–285 miljoner enheter fördelat på ett 25-tal biltillverkare.

Takata skiftade till billigare ammoniumnitrat 1999 och använde det fram till 2015. Ammoniumnitrat fungerar som ”krutladdning” i krockkudden men har nackdelen att vara vattenlösligt och därmed känsligt för fukt och hög luftfuktighet.

Krockkuddarna har drabbats av rostskador och har även utlösts spontant, av sig själv. Tio personer har dött, varav åtta i USA. Både Honda och Toyota har övergett Takata som leverantör av krockkuddar.

Enligt anonyma källor inom Takata kände man till problemen redan för tio år sedan och testade gamla krockkuddar. Testerna visade allvarliga brister på krockkuddarna men istället för att åtgärda felen beordrade företagsledningen ”locket på” och förstörde alla testdokument.

I slutet av 2008 började Honda återkalla de första bilarna för att byta ut felaktiga krockkuddar från Takata. I flera år betraktades det hela som en ”Honda-affär” men sedan några år är det många bilmärken som visat sig ha samma felaktiga krockkuddar.

Under 2009 dog de två första personerna då krockkuddarna utlöst och förarna träffats av flygande metallfragment. Honda och Takata stämdes men nådde förlikning genom att betala hemliga skadestånd.

De närmaste åren som följer återkallar Honda flera miljoner bilar och 2014 tvingas även Toyota att återkalla 2,3 miljoner bilar. Toyota följs samma år av Nissan, Mazda och BMW (1,6 miljoner bilar). Under 2015 visar det sig att även Ford måste byta ut krockkuddar. I USA är det 24 miljoner bilar som har eller ska byta ut sina krockkuddar från Takata. Hittills har Takata förlorat cirka fem miljarder kronor på återkallelserna.

Annons
Annons
Rulla till toppen