Jeremy Clarkson betalar 1,2 miljon för misshandel av Oisin Tymon

Ett år efter misshandeln av Oisin Tymon, en av producenterna bakom Top Gear, har Jeremy Clarkson fått sin dom. Tymon får 1,2 miljoner kronor i skadestånd för att han blivit utsatt för rasdiskriminering och misshandel.

Jeremy Clarkson betalar 1,2 miljon för misshandel av Oisin Tymon
Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond fortsätter med ett nytt bilprogram hos amerikanska Amazon.

Brittiska TV-bolaget BBC hade gett Jeremy Clarkson många varningar. Men efter slagsmålet med Top Gear-producenten Oisin Tymon fick BBC nog och gav Clarkson sparken som programledare.

Efter "incidenten" sa Oisin Tymon att han inte skulle anmäla Jeremy Clarkson för misshandel, den polisutredning som följde blev också nedlagd. Men däremot lämnade hans advokater i höstas in en civilrättslig stämning från Oisin Tymon mot Clarkson och BBC för att blivit utsatt för rasdiskriminering och misshandel.

Rättegången blev avgjord i onsdags och Jeremy Clarkson döms till att betala ett skadestånd på 100.000 pund, 1,2 miljoner kronor, till Oisin Tymon.

"Jag skulle vilja be om ursäkt, återigen, till Oisin Tymon för det som hände och dess beklagliga efterspel", sa Jeremy Clarkson. Han tillade: "Jag vill återigen understryka att inget av det som hänt på något sätt är hans fel."

"Jag vill också göra klart att det lidande han utstått sedan händelsen varit oberättigat och jag är ledsen att han behövt genomlida det här. Jag är glad över att den här frågan nu är löst. Oisin var alltid en kreativt spännande del av Top Gear och jag önskar honom all lycka med sina framtida projekt."

BBC betalar höga löner till sina mest populära programledare. Treårskontraktet som Top Gears nya programledare Chris Evans fått lär vara på 60 miljoner kronor. Men Jeremy Clarksons uppskattade förmögenhet på en bit över 400 miljoner kronor kommer från att ha sålt sin andel av rättigheterna till Top Gear. BBC ville ha full kontroll över det lukrativa Top Gear "imperiet" och köpte loss Clarkson för cirka 180 miljoner kronor.

Det nya bilprogrammet som Clarkson spelar in till amerikanska Amazon ökar på förmögenheten ytterligare. Totalt har TV-serien en hisnande budget på 2,2 miljarder kronor och Jeremy Clarkson får en uppskattad årsinkomst på en bit över 100 miljoner kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
En rimlig ersättning. Nu är det dags att gå vidare!
162
57