Valet av bil visar också valet av presidentkandidat i USA

Amerikaner som kör en Dodge Ram pickup röstar med hög sannolikhet på Donald Trump. Och de som gillar elbilar har i stor utsträckning Hillary Clinton som favorit bland presidentkandidaterna. Men kan du gissa vem av politikerna som Volvoägarna föredrar?

Valet av bil visar också valet av presidentkandidat i USA
Frifräsaren Donald Trump kör på som en ångvält – förlåt, en Dodge Ram pickup – i det amerikanska presidentvalet. Foto: Ethan Miller/Getty Images

Vi brukar inte bland ihop bilar och politik men när nu amerikanska CarTalk/BestRide gjort en undersökning bland läsarna kan vi göra ett undantag. 10.000 av deras läsare svarade på två frågor: vilken bil kör du och vilken favorit har du bland presidentkandidaterna?

Även om läsarna helt uppenbarligen var mer benägna att rösta på demokraterna snarare än republikanerna blev det tillräckligt många svar för att kunna dra någorlunda rättvisa slutsatser. Helt klart är att demokraten Hillary Clinton har många vänner bland de som kör elbilar, det finns en tydlig övervikt jämfört med snittbefolkningen i USA.

Och om det är någon som känner sig fördomsfull när det gäller republikanerna så finns det i alla fall en sak vi kan bekräfta – de är mer benägna att köra pickuper och "trucks". Ser du en Dodge Ram pickup i USA är sannolikheten ganska stor att föraren röstar på republikanernas frispråkiga kandidat Donald Trump. De mera hårdföra kandidaterna hos republikanerna har väljare som gillar amerikanska bilar, i betydligt mindre grad Toyota.

De som kör mera "normalstora" sedanmodeller som populära Toyota Camry, Honda Accord och Ford Fusion (Mondeo) röstar till stor del på kandidaterna i den demokratiska fållan.

Volvoägarna har flera favoriter bland presidentkandidaterna, bland annat Jeb Bush och Ted Cruz. Men till övervägande del är det den politiska förnyaren och "socialdemokraten" Bernie Sanders hos demokraterna som Volvoägarna gillar. När man bryter ner det på modellnivå är det – kanske lite förvånande – flest ägare till Volvo 240 som röstar på Bernie Sanders.

Den politiska förnyaren Billie Sanders har nått framgångar som inte många kunde förutse och utmanar Hillary Clinton på allvar. Något som Volvoägarna gillar. Foto: Matthew Cavanaugh/Getty Images

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Att Bernie Sanders får många röster av Volvoägare var inget som förvånade mig!
398
59