Mätarskruvade bilar omsätter miljardbelopp

Sannolikheten att bli lurad vid bilköp är tyvärr rätt stor. Över 40.000 bilar får varje år ett lägre miltal hos vägtrafikregistret, vilket Transportstyrelsen accepterar utan kontroll. Fusket är riskfritt och bedragarna tjänar miljardbelopp. Men det går att skydda sig, med några enkla steg.
Annons

En av veckans mest uppmärksammade artiklar här hos automotorsport.se var ”Mätarskruvade bilar allt vanligare – så här skyddar du dig”. Artikeln blev flitigt delad på vår Facebook-sida och många läsare kommenterade mätarfusket.

Flera läsare reagerade på uppgiften att Transportstyrelsen inte blockerar eller ifrågasätter ett miltal som är lägre. Ett fordon kan ju inte gärna få ett lägre miltal med stigande ålder. Men de uppgifter som besiktningspersonen antecknar är de som Transportstyrelsen använder, och därmed skrivs gamla uppgifter över.

Skickar man ett sms till Transportstyrelsens tjänst ”Vem äger fordonet” (kostar tre kronor) får man namnet på ägaren men ingen körsträcka.

Går man in på Transportstyrelsens sajt ”Sök uppgift om annat fordon” får man inte namnet på bilägaren men många fler faktauppgifter om fordonet, inklusive datum för senaste besiktningen och mätarställning vid detta tillfälle. Men bara en (1) mätarställning, det går inte att kontrollera bakåt.

Ett tredje alternativ är att få ett fax från Transportstyrelsen (ni som är yngre kan fråga era föräldrar) med ett registerutdrag. Återigen fordonsfakta men den här gången också namn och adress på de tre senaste ägarna samt uppgift om hur många ägare bilen haft. Även här finns uppgift om den senaste besiktningens mätarställning.

Det krävs en del detektivarbete och telefonsamtal men genom att kontakta tidigare ägare kan man förhoppningsvis få fler uppgifter om fordonet och även kontrollera mätarställningen.

Transportstyrelsens tjänster lämnar alltså en del att önska och det vore till exempel inte så svårt att använda ett motsvarande system som i Norge där alla miltal vid samtliga besiktningarna finns med.

Mätarskruvade bilar omsätter miljardbelopp
Går man in på Transportstyrelsens sajt och söker på någon annans fordon får man uppgift när bilen besiktigades senast och vilken mätarställning som noterades. Men bara vid den senaste besiktningen, inte de föregående. På det viset kan mätarskruvade bilar se helt korrekta ut.

Att mätarskruva en bil och sänka miltalet gör stor skillnad på värdet. I vårt förra exempel använde vi BMW 320d Touring som har ett begärt pris på 120.000 kronor vid 18.000 mil men ökar till 178.000 kronor med 7.100 mil på mätare. De som har rymligt samvete kan alltså tjäna grova pengar på att köpa bilar med många mil, skruva tillbaka mätarställningen, besiktiga och rekonda bilen och sedan lägga ut till försäljning med ett betydligt högre pris.

Att förändra en mätarställning är inte olagligt. Att medvetet luras kan däremot rubriceras som bedrägeri men för en åklagare blir det svårt att bevisa bortom allt rimligt tvivel att något brottsligt skett.

Hur omfattande är då mätarfusket? Vi skickade frågorna vidare till bilvärderingssajten Biluppgifter.se och bad ansvarig utgivare Christian Nilsson söka igenom vägtrafikregistret. Biluppgifter.se har en fullständig databas från Transportstyrelsen som uppvärderas en gång i veckan.

”Vi kan se att vid den senaste besiktningen hade 41.146 bilar ett lägre miltal än vid föregående besiktning,” berättar Christian Nilsson. ”Av Sveriges 6,1 miljon personbilar är det 4,1 miljon som besiktigats två gånger eller mer. Därmed kan vi med säkerhet säga att det är minst en procent av alla bilar som backar miltalet.”

Mätarskruvade bilar omsätter miljardbelopp
Med fax från Transportstyrelsen får man tre tidigare ägare, men bara en mätarställning. Bäddat för fusk även här.

Att miltalet minskar kan bero på en felläsning vid besiktningstillfället men mera sannolikt är att mätarställningen manipulerats med avsikt att öka värdet på bilen. Om man leker med tanken att varje försäljning ger en ”vinst” på 40.000 kronor handlar det om miljardbelopp som bilköparna blir lurade på.

”Det handlar om stora belopp eftersom alla fordonstyper får miltalen backade,” fortsätter Christian Nilsson. ”Av de 10,2 miljoner fordon som har en registreringsskylt i Sverige är det 59.492 som fått mätarställningen nedsatt sedan föregående besiktning. Då ingår motorcyklar, lastbilar, med mera.”

Det bästa vore förstås om Transportstyrelsen hade en webbaserad tjänst som visar mätarställning vid mer än ett besiktningstillfällen, helst alla. Som bilköpare är det lätt att bli lurad på mätarställningen och risken ökar i takt med att privatleasing blir allt mera vanlig, exemplen från Tyskland visar att så mycket som var tredje bil är mätarskruvad.

I väntan på att statliga Transportstyrelsen förbättrar sig får vi bilköpare vända oss till exempelvis Carfax och Biluppgifter.se för att kontrollera ägarhistoriken.

Mätarskruvade bilar omsätter miljardbelopp
Vid bilköp gäller det att hålla koll på mycket. Rätt bilägare, rätt bil, rätt miltal, rätt utrustning och en säker metod att överföra pengarna. Följ våra länktips nedan för en trygg och bra affär.
Annons
Annons
Rulla till toppen