Volkswagen T-Cross Breeze blir verklighet 2018

Suvsegmentet växer starkt men Volkswagen har bara två modeller, Tiguan och Tuareg. Den familjen ska växa till fem syskon och minstingen ser vi här – Volkswagen T-Cross Breeze.

Volkswagen T-Cross Breeze blir verklighet 2018

Det har väl inte undgått någon att suv- och crossoversegmentet är det som växer snabbast. Bilköparna vill sitta lite högre och gillar suvdesignen. Intressant nog är det en global trend där antalet suvar växer i både Asien, Nordamerika och Europa.

Men Volkswagen har varit lite sena att känna efter vart vinden blåser. Till försvar kan man säga att de haft rätt då storsäljare som Polo, Golf och Passat gått mycket bra i sina respektive segment. Men två suvar – Tiguan och Touareg – är alldeles för lite för att fylla marknadens behov och det ska Volkswagen ändra på de närmaste åren.

VW Tiguan får en sjusitsig version som även ska säljas i Sverige, det bekräftades när nya generationen Tiguan fick sitt svenska pris i början på februari. Ovanför Touareg kommer en större suv, också den sjusitsig, som främst är tänkt för Nordamerika – den föregicks av konceptbilen VW CrossBlue.

Strax under Tiguan i storlek kan vi förvänta oss en lite tuffare suvmodell, sannolikt med coupéliknande taklinje och den testade VW med konceptbilen T-Roc.

Men det stannar inte där utan det behövs även en "suv" i Polo-storlek (runt fyra meter i längd) och den får vi en föraning av med nya konceptet Volkswagen T-Cross Breeze. Det mest intressanta är inte att bilen saknar tak, utan yttermåtten och det faktum att även denna bygger på MQB-plattformen.

Volkswagen T-Cross Breeze är 4.133 millimeter lång, 1.798 bred och 1.563 millimeter hög. Den seriemässiga versionen av T-Cross Breeze kan vi förvänta oss så tidigt som 2018 och den får förstås ett vanligt tak. Men cabrioletkonceptet kan vara ett försök från Volkswagens sida att se om det finns ett intresse på marknaden för något som kan konkurrera med Range Rover Evoque Cabriolet – om än i mindre format.

Volkswagen T-Cross Breeze har en 1,0-liters trecylindrig bensinmotor med 110 hk och 175 Nm. Ingen hybriddrivlina den här gången, alltså, som hos exempelvis Cross Coupé. En del av detaljerna i exteriördesignen kan nog följa med till serieproduktion, kanske även användas av andra modeller hos Volkswagen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Volkswagen får gärna sätta den här i serieproduktion, som cabriolet!
52
34