VW nominerade till oattraktivt miljöpris – skickade in protest

När Volkswagen Sverige nominerades till Svenska Greenwashpriset, känt som Sveriges minst attraktiva miljöpris, skickade de in en protest. Men inte mot själva nomineringen.

Svenska Greenwashpriset delas ut årligen av Jordens Vänner och presenterade nyligen finalisterna. Volkswagen Sverige var en av dessa, som dock inte var helt nöjda. Inte med själva nomineringen i sig, tvärtom skriver informationschef Marcus Thomasfolk, har de förståelse för nomineringen. Däremot en formulering i nomineringstexten.

I texten fanns följande formulering: "Volkswagen Sveriges hantering av skandalen var att göra sig otillgängliga och inte ge några svar."

VW:s informationschef skriver: "Det är helt riktigt att vi inte kunde svara på så mycket första veckan, men då visste vi inte mycket och hade inte någon egentlig information om hur detta påverkade bilar sålda i Sverige. Så fort vi fick det, i slutet av september, ställde vi ganska omgående upp i flera större intervjuer i DN, Svenskan, TT, TV4, Sveriges Radio, morgonsoffor i TV etc. Vi har också skickat ut en ganska stor mängd pressmeddelanden och satte upp sajten vwdieselinfo.se som vi sedan dess regelbundet uppdaterat med nyheter, fakta och filmer. Allt för att vara så transparenta som möjligt med vad vi vetat och vad som sker. Även om jag har förståelse för att vi, efter vad som skett, hamnar på en sådan här nomineringslista är det samtidigt viktigt att förloppet blir korrekt beskrivet."

Jordens Vänner har nu tagit bort den mening som Volkswagen Sverige invänt mot.

"Värt att notera är att Volkswagen inte verkar ha några invändningar mot nomineringen som sådan. Vi är annars mer vana vid att kandidater försöker sätta press på oss för att vi ska ta bort dem helt från omröstningen", säger Anna Danielsson, ordförande i Jordens Vänner.

"Vi ska också komma ihåg att Volkswagens dieselbilskandal är långt ifrån det enda problemet med biltillverkare och deras syn på miljön, säger Anna Danielsson. Volvo blev nyligen fällda för vilseledande miljöreklam, men med tanke på avslöjandet om dieselfusket i höstas har Volkswagen seglat upp som den just nu mest självklara representanten för hela bilindustrin.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag röstar på Volkswagen (gasa). Jag röstar på någon av de andra nominerade (bromsa).
222
102