Konceptbilen Volvo VCC hade många rätt redan för 13 år sedan

Konceptbilen Volvo VCC hade många rätt redan för 13 år sedan

Den nya V90-modellen dök förstås inte upp från ingenstans – under många år har Volvo släppt konceptbilar som bjudit på en inblick i vad vi kan förvänta oss under de kommande åren. Mycket har förändrats sedan 2003 men faktum är att konceptbilen Volvo VCC, som står för Versatility Concept Car, hade många rätt både när det gäller design och miljötänk.

"Den visar att höga prestanda inte längre måste gå hand i hand med hög bränsleförbrukning och stor miljöpåverkan", skrev Volvo i pressmeddelandet när bilen var ny.

Volvo VCC hade en rak, sexcylindrig bensinmotor med direktinsprutning på 2,6 liter. Effekten var 250 hästkrafter och förbrukningen hamnade på 6,5 l/100 km. Det är en ordentlig sänkning jämfört med dåvarande Volvo V70 T5, där förbrukningen låg på 9,4 l/100 km.

En anledning till att förbrukningen kunde sänkas i Volvo VCC var lättviktstänket. Bilen vägde in på 1,3 ton tack vare användning av aluminium och kolfiber.

En annan smart detalj var den digitala instrumentpanelen, som var riktigt nyskapande 2003. Det fanns också ett stopp/start-system.

"Direct Start & Stop innebär att motorn stängs av när bilen stannar, till exempel vid trafikljus eller i en trafikkö. När det är dags att köra igen och kopplingen befinner sig i dragläge, sprutas bränsle in automatiskt i motorn, som genast tänder blandningen och låter bilen mjukt accelerera iväg", skrev Volvo.

Volvo VCC hade en "robotlåda", alltså i princip en manuell växellåda som kan växla automatiskt med hjälp av en dator. Den typen av automatlåda brukar vara effektiv men också ganska ryckig. Det löste Volvo genom en liten elmotor som kompenserade för rycket och som drevs av ett separat batteri. Systemet gav också mer kraft vid låga varv innan turbon börjat ladda och tack vare bromskraftenergin kunde batteriet snabbt laddas upp igen.

Faktum är att bilen kunde köras korta sträckor på enbart eldrift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker Volvo ligger i framkant när det gäller ny teknik.
221
53