Världens lyxigaste bil 2016 – är det nya Volvo XC90?

Världens lyxigaste bil 2016 – är det nya Volvo XC90?

Det finns tre stora titlar som biltillverkarna verkligen vill ha: Årets bil i Europa, North American Car och Truck of the Year samt slutligen den globala World Car of the Year.

De två förstnämnda är utsedda och eftersom nordamerikanerna utser två fordon blir det sammanlagt tre bilmodeller. Som vi alla minns blev det Opel Astra som knep titeln Årets Bil i Europa och i USA var det Honda Civic och Volvo XC90 som juryn gillade bäst.

Men ännu är inte prisregnet över. På vårsalongen i New York ska vinnarna utses för "World Car of the Year 2016", eller World COTY som man förkortar ibland. Vi säger vinnare för det är flera titlar som delas ut. Förutom huvudsegern till "Årets globala bil" finns det fyra underkategorier.

I januari fanns det tio kandidater i huvudkategorin, och fem i de respektive underkategorierna, men nu är listan reducerad till tre bilar i varje grupp. Vi listar dem nedan med de tre kandidaterna i finalomgången.

World Car of the Year 2016: Audi A4, Mazda MX-5 (Miata) och Mercedes GLC.

World Luxury Car of the Year 2016: Audi Q7, BMW 7-Serie och Volvo XC90.

World Performance Car of the Year 2016: Audi R8, Honda Civic Type R och Mercedes-AMG C63 Coupé.

World Green Car of the Year 2016: Chevrolet Volt, Toyota Mirai och Toyota Prius.

World Car Design of the Year 2016: Jaguar XE, Mazda CX-3 och Mazda MX-5 (Miata).

Tar vi på de svenska glasögonen kan vi konstatera att Volvo XC90 finns kvar i en kategori, "Årets lyxbil", där det bjuds tufft motstånd från BMW 7-serien och Audi Q7. Volvo XC90 fanns inte med i huvudkategorin "World Car of the Year 2016", lite märkligt kan man tycka.

Mazda MX-5 har möjlighet till två titlar och av någon outgrundlig anledning saknas XC90 i designklassen – där den förstås borde höra hemma. 23 mars vet vi vilka bilar som vinner.

I juryn finns ett 60-tal journalister från hela världen och Sverige representeras av Robert Collin. Apropå dagens datum så kan vi också konstatera att juryn innehåller tre kvinnor, varv två från USA. Den 24 mars vet vilka vinnarna är.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror att Volvo XC90 vinner titeln World Luxury Car of the Year 2016.
231
93