Skatten på miljöbränsle sänks med 75 öre

Förra året chockhöjdes skatten på E85 efter en konflikt med EU. Nu ska regeringen sänka skatten med 75 öre litern. Även biodiesel och låginblandad bensin och diesel blir billigare.

"Vi önskade aldrig höjningen, det var EU:s statsstödsregler som gjorde det nödvändigt. Nu när det finns möjlighet att sänka gör vi det så fort det är möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

I december 2015 höjdes skatten på bland annat E85. Anledningen var EU-kommissionen, som anser att den svenska skatten på koldioxid snedvrider konkurrensen, och därför kräver samma skatt på fossila bränslen och biobränslen. Regeringen höjde då skatten med omkring en krona litern. 

Många ansåg att höjningen ett stort svek mot Sveriges bilister.

De senaste månaderna har marknaden tvärstannat, befintliga etanolbilar tankas med bensin och nästan inga nya säljs, skriver 2030-sekretariatet i ett pressmeddelande.

Nu har regeringen beslutat att sänka skatten igen.

Sänkningen innebär att E85 blir 75 öre billigare per liter. Kör man 1.500 mil med sin etanolbil handlar det om en besparing på cirka 900 kronor om året. 

Förslaget ska nu ut på remiss och sänkningen ska gälla från den 1 augusti i år.

"Det är förstås välkommet att regeringen agerar, men de borde skynda på med sänkningen och de borde gjort en snabbare analys när oljepriset sjönk med två tredjedelar och E85 blev dyrare än bensin", säger Jakob Lagercrantz, projektledare för 2030-sekretariatet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Bra att skatten på miljöbränsle sänks.
162
27