Lamborghini Miura SV – världens vackraste bil i unikt nyskick

Lamborghini Miura SV – världens vackraste bil i unikt nyskick

Ni känner igen uttrycket "slog ner som en bomb"? Det var precis så det var, på Genèvesalongen 1966. Där presenterades Lamborghini Miura och världen skulle aldrig bli densamma igen, supersportbilen var född.

Den lilla sportbilstillverkaren hade grundats av traktorfabrikören Ferruccio Lamborghini i oktober 1963 och han lyckades snabbt samla en grupp unga och mycket talangfulla snillen. Tillsammans satte de Lamborghini på kartan med en serie spännande modeller och koncept. Fabriken började byggas redan i maj 1963 och man kom snabbt igång med produktionen.

Under företagets första tio år var utvecklingsteamet i det närmaste osannolikt kreativa och dessutom väldigt produktiva. Ingenjörerna Gian Paolo Dallara och Paolo Stanzani satte inga gränser men när de visade ritningarna på en mittmotorbilen P400 med tvärställd V12-motor hade de få förhoppningar. Ferruccio Lamborghini gillade dock vad han såg och beställde ett rullande chassi.

Någon kaross hade man inte men chassit visades på Turin Auto Show i oktober 1965. Bildesignern Nuccio Bertone såg möjligheterna och stegade fram till Ferruccio Lamborghini på mässgolvet med orden: "Jag kan bygga skon som passar på din fot". De två herrarna skakade hand och saken var avgjord – designhuset Bertone fick uppdraget att rita Miura.

Målet var att bli klar med Miura till Genèvesalongen nästa vår och från oktober till februari jobbade designteamet dygnet runt, sju dagar i veckan.