Svarta listan: Här är bilföretagen du ska undvika

Du kan spara stora pengar på att kolla upp bilföretaget innan du handlar. Branschen är full av värstingar som inte vill ge kunden rätt. Här är företagen som Råd & Rön har svartlistat.

Antalet ARN-anmälningar mot bilföretag har ökat rejält de senaste åren, från 1.520 år 2010 till 2.112 år 2015.

Bilaffärer går inte alltid som det är tänkt. Allmänna Reklamationsnämnden fick in 2.112 motorrelaterade ärenden under 2015 – en rejäl ökning jämfört med åren innan.

Konsumenten får rätt i ungefär fyra av tio fall, och sju av tio företag som fälls väljer också att följa beslutet från ARN.

Men några få företag väljer istället att strunta i besluten. De hamnar på tidningen Råd & Röns så kallade "svarta lista". En del företag på svarta listan har låtit bli att följa ARN:s belsut flera gånger.

Ett exempel är Autocenter i Örebro som enligt ARN skulle betala 19.145 kronor för att reparera en bil som stannat på motorvägen, och 3.571 kronor för bärgning och hyrbil.

Ett annat exempel är Svenska Bilagenten på Lidingö som skulle sälja en bil på kommission. Men bilen förblev osåld i ett halvår och gick dessutom sönder i företagets förvar. Enligt ARN skulle företaget betala 17.499 kronor för att åtgärda felen.

• På Råd & Röns sajt hittar du en uppdaterad lista.


Missnöjd med företaget? Så gör du

Klaga hos företaget. Börja alltid med att försöka lösa problemen direkt med säljföretaget.

Fråga din konsumentvägledare. Finns i de flesta kommuner.

Anmäl till Allmänna Reklamationsnämnden. Det går bra att anmäla direkt på sajten, men ARN tar inte upp alla ärenden som kommer in.

Relaterade artiklar

Jag har råkat ut för strulande företag i bilbranschen.
135
248